REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Bulwar Filadelfijski w Toruniu na wizualizacjach

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 07 wrz 2015 11:30
Bulwar Filadelfijski w Toruniu na wizualizacjach
Bulwar Filadelfijski, fot. Riegler Riewe
Bulwar Filadelfijski w Toruniu na wizualizacjach
Bulwar Filadelfijski w Toruniu na wizualizacjach
Bulwar Filadelfijski w Toruniu na wizualizacjach

Zespół projektowy Riegler Riewe Architekci stworzy nowy Bulwar Filadelfijski w Toruniu. Pracownia wygrała konkurs rozpisany przez urząd miasta.

REKLAMA

Konkurs dotyczył pasu nabrzeża Wisły o długości 2 km, znajdującego się pomiędzy mostem kolejowym a granicami niedawno zagospodarowanej przystani AZS. Obszar objęty projektowaniem objął przyległą część koryta Wisły, ograniczoną linią murów obronnych Zespołu Staromiejskiego, murami wewnętrznego pierścienia XIX-wiecznej Twierdzy Toruń oraz granicami terenów prywatnych.

Celem konkursu było zebranie różnych pomysłów na właściwe zorganizowanie i zagospodarowanie tej przestrzeni i jej bezpośredniego otoczenia oraz umożliwienie wyboru najlepszego rozwiązania jej elementów – chroniącego i eksponującego historyczne, oryginalnie zachowane cechy miasta nadrzecznego, łączącego je z nowymi funkcjami.

Ostatecznie wygrał projekt zespołu Riegler Riewe Architekci Sp. z o.o. z Katowic, który został doceniony przez jury za jednorodną formę terenu zieleni podbudowującą miejski krajobraz starówki i dającą szanse mieszkańcom na samodzielne wprowadzanie różnych form aktywności.

Koncepcja uznanej katowickiej pracowni, która ma na swoim koncie wiele udanych realizacji, w niewielkim stopniu ingeruje w dotychczasowy wygląd Bulwaru Filadelfijskiego.

Głównym czynnikiem formującym przestrzeń ma być zieleń o różnych stopniach wysokości - od krzewów i klombów wypełnionych kwiatami i pachnącymi roślinami leczniczymi po szeroki trawnik, która ma się stać miejscem aktywności i rekreacji mieszkańców. W kilku miejscach projektanci przewidzieli proste formy architektoniczne na przedłużeniu ulic starówki: schody z terasowymi zjazdami dla niepełnosprawnych, platformy widokowe oraz zamknięte i otwarte pawilony, które będą mogły być wynajęte pod funkcje gastronomiczne. 

Koncepcja zakłada też ograniczenie ruchu na bulwarze poprzez zwężenie jezdni i nadanie priorytetu dla ruchu pieszych i rowerzystów. Na plus za projektem przemawiało także to, że nie narusza linii brzegowej i nie przewiduje przebudowy nabrzeża, niedawno przez miasto wyremontowanego.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY