REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama - modernizm w wydaniu pracowni ENONE

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 lip 2015 10:37
Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama - modernizm w wydaniu pracowni ENONE
We Wrocławiu powstaje nowoczesne Centrum Biblioteczno-Kulturalne, fot. ENONE Architektura i Design Rafał Sokołowski
Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama - modernizm w wydaniu pracowni ENONE
Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama - modernizm w wydaniu pracowni ENONE
Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama - modernizm w wydaniu pracowni ENONE
Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama - modernizm w wydaniu pracowni ENONE

Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama powstaje według projektu firmy ENONE Architektura i Design Rafał Sokołowski. Budowa obiektu wyszła już ponad poziom terenu. Parter jest już gotowy, rozpoczyna się szalowanie stropu nad parterem i budowa piętra.

REKLAMA

Surowość, prostota i minimalizm - to architektoniczny zamysł i kierunki, w jakich rozwijał się projekt Centrum Biblioteczno - Kulturalnego we Wrocławiu - Psie Pole. Zlokalizowany w starej części dzielnicy budynek korespondować musi z eklektycznym otoczeniem, zabudową XIX i XX-wieczną kamienic i kościołem, a także współczesną zabudową mieszkaniową z lat 80. Budynek zajmuje znajdującą się na zakręcie ulicy Bolesława Krzywoustego działkę o powierzchni około 1009 mkw. Obiekt usytuowano zgodnie z planem miejscowym w pierzei ulicy. Zajmuje 100 proc. przeznaczonej pod zabudowę powierzchni działki.

Wcześniej tę posesję zajmował parterowy budynek kina “FAMA”. Nieużytkowany i niszczejący budynek zastąpiony został nową kubaturą dostosowaną do wymogów warunków zabudowy, zgodnie z którymi Centrum ma uzupełnić pierzeję, wysokością i gabarytami nawiązując do otaczającej zabudowy.

Centrum Biblioteczno - Kulturalne swą formę czerpie z modernizmu. Nie stara się wzorować na sąsiednich obiektach, nie próbuje ich naśladować. Styl modernistyczny wśród tak zróżnicowanej kształtem, formą i kubaturą zabudowy wydaje się być najodpowiedniejszy, uspokaja i porządkuje przestrzeń dodając świeżości otoczeniu. Prosta, surowa, jasna forma w sposób nienatrętny stara się znaleźć miejsce w przestrzeni. Modernizm to styl, w którym funkcjonalność obiektu jest podstawą dla kształtowania jego architektury. Stąd obiekt Centrum z zewnątrz jest w 100 proc. odzwierciedleniem swej wewnętrznej funkcji. Mało jest w nim detalu, poszukiwań form dodatkowych, wzbogacających choćby w niewielkim stopniu bryłę. Dominują surowe, proste, pokryte betonowymi płytami z delikatnie chropowatą fakturą ściany. Ich duże płaszczyzny zaledwie w kilku miejscach rozcina gładka tafla szkła refleksyjnego, odbijając otaczające budynki i zieleń. Okna zmiękczają bryłę nadając jej lekkości i wdzięku. W ich formie nie brak nawiązań do klasycznych wykuszy miejskich kamienic, wysuniętych poza lico ściany, tu jednak uproszczonych w maksymalnym stopniu do prostokątnych poziomych lub pionowych ram wykonanych z polerowanego aluminium. Beton, aluminium i szkło to cała paleta materiałów kreująca formę tego obiektu. Każdy z tych materiałów ma tu swoją funkcję ale i każdy w specyficzny dla siebie sposób jest w stanie wzbogacić prostą bryłę Centrum.

Beton zastosowany jako podstawowy materiał, występuje w kilku odmianach. Na elewacji zastosowane zostały gładkie białe płyty i płyty regularnie żłobkowane pionowo. Bryła gładkimi płaszczyznami odbija światło słoneczne, oświetlona przypomina białe klify bądź bryłę lodu, żłobkowanie absorbuje światło, a w ciągu dnia, przy zmieniającym się oświetleniu, wędrujący po pionowych liniach cień ożywia bryłę sprawiając wrażenie, jakby była w ciągłym ruchu.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY