REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Czekoladowe wnętrze

  • Autor: propertydesign.pl
  • 11 kwi 2014 15:18
Czekoladowe wnętrze
Projekt wnętrz pijalni czekolady E. Wedel w Białymstoku, fot. MOOMOO Architects
Czekoladowe wnętrze
Czekoladowe wnętrze
Czekoladowe wnętrze
Czekoladowe wnętrze
Czekoladowe wnętrze

Za projekt wyjątkowego wnętrza pijalni czekolady E. Wedel w Białymstoku odpowiedzialni są architekci z MOOMOO Architects. Co wyróżnia ten projekt? Stworzenie przestrzeni haptycznej, wpływającej na zmysł dotyku i nawiązującej do tradycji.

REKLAMA

Konsumpcja czekolady silnie oddziałuje na nasze zmysły. Istotny jest nie tylko smak, ale również zapach oraz tekstura. - Głównym celem projektu stało się stworzenie przestrzeni haptycznej, wpływającej na zmysł dotyku, co pozwoliłby na wzbogacenie przeżyć jakich dostarcza smak czekolady. Wnętrze to kompozycja materiałów o różnorodnych teksturach - mówią o projekcie Jakub Majewski i Łukasz Pastuszka, właściciele i architekci z MOOMOO Architects.

Motyw podziałów czekolady – przez postępujące rozdrobnienie nawiązuje do procesu obróbki kakaowca: owoce – ziarna – proszek – drobinki rozpuszczone w czekoladzie - dodają.

Drugim ważnym motywem w aranżacji przestrzeni stała się interpretacja hasła tradycja, jako najważniejszej dla firmy E. Wedel wartości. Współczesne odczytanie tego hasła stało się punktem zaczepienia dla stworzenia motywu przewodniego wnętrza, jakim jest drewniana szafa z wytłoczonymi wzorami będącymi odniesieniem do historycznych ornamentów. Jej silny charakter oddziałuje na całą przestrzeń pijalni - podkreślają architekci.

Konotacja Wedla z tradycją, historią zyskała swoje odzwierciedlenie w motywach zdobień, ornamentów szafy i ściany. Element ten jest głównym, dominującym detalem wnętrza. Wzór zastosowany w posadzce pijalni stanowi współczesną interpretację stosowanych dawniej mozaikowych posadzek.

Projekt zakłada podział funkcjonalny przestrzeni uzależniony od ilości czasu spędzanego w pijalni. Każda przestrzeń funkcjonalna została określona po przez jeden rodzaj mebla. W przestrzeni pijalni czekolady architekci wyszczególnili trzy strefy. "Czekoladowy Sklep" to strefa kasy z dużą, drewnianą gablotą prezentującą wyroby Wedla. "Zabierz mnie ze sobą" to strefa hokerów ustawionych dookoła wysokiego blatu. "Krótka wizyta" to dłuższe spotkania, nieco niższe miękko obite krzesła.

W zaprojektowanej przez MOOMOO Architects przestrzeni pijalni czekolady najważniejsza jest relacja haptyczności z tradycją. W takim miejscu nie tylko spędzimy czas w pięknym wnętrzu, ale za pomocą wszystkim zmysłów poczujemy czekoladę.

Współautorami projektu są Tomasz Szponar, Bartek Skowronek i Bartosz Bochyński.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY