REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN

  • Autor: Emilia Wiśniewska, Propertydesign.pl
  • 05 paź 2015 10:21
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Binhai Xiaowai High School, projekt: HHD FUN, fot. Wang Zhenfei
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN
Ekologia i geometryczna bryła - to cechy szkoły zaprojektowanej przez HHD FUN

Binhai Xiaowai High School znajduje się w mieście Tianjin, w Chinach. Została zaprojektowana przez architektów z pracowni HHD FUN jako budynek ekologiczny i jednocześnie nowoczesny.

REKLAMA

Projekt ma 53 tys. mkw. powierzchni. Architekci z pracowni HHD FUN musieli sprostać oczekiwaniom inwestora i zaprojektować wielofunkcyjny budynek na dość ograniczonej powierzchni. Na działce, oprócz głównego budynku szkoły, w którym mieszczą się sale lekcyjne, konferencyjne, biura, laboratoria, biblioteki, sale wystawowe, stołówka, umieszczono także miejsca postojowe dla rowerów, standardowe boisko do piłki nożnej i 400-metrowy tor lekkoatletyczny.

Projekt oprócz wielu funkcji musiał spełniać wymogi zrównoważonego budownictwa. Architekci starali się, aby w szkole oszczędność energii widoczna była na każdym kroku, do budowy użyto ekologicznych materiałów. W projekcie zastosowano pompy ciepła, inteligentny system oświetlenia, odnawialne źródła energii, zbieranie wody deszczowej, recykling. Poza wytycznymi inwestora, ekologia była priorytetem także dla samych architektów. Projekt został usytuowany odpowiednio pod względem temperatur panujących w lecie oraz w zimie, a także pod względem wiejącego zimą wiatru. Architekci wzięli po uwagę zmiany pogody oraz pór roku - wszystko po to, aby budynek mógł ogrzewać się i chłodzić w najbardziej naturalny sposób.

Sale lekcyjne i biura zostały rozmieszczone tak, aby w ciągu dnia do środka wpadało jak najwięcej naturalnego światła. Pomieszczenia, które mają inne funkcje i nie potrzebują tak dużo światła, zostały umieszczone od strony zachodniej. Architekci przemyśleli wiele kwestii, aby ułatwić uczniom i innym osobom korzystającym z budynku, użytkowanie i przemieszczanie się.

Na terenie szkoły są miejsca do spotkań nieformalnych, sale prezentacyjne, a także restauracja, kawiarnia oraz niewielki basen. Plac zabaw jest zadaszony, a na jego dachu zaprojektowano boisko do koszykówki. Projekt uwzględnił także organizowanie rożnych szkolnych uroczystości i wydarzeń kulturalnych. W podziemiach znajduje się parking dla 500 samochodów.

Skład zespołu HHD FUN: Wang Zhenfei, Wang Luming, Li Hongyu, Thomas Clifford Bennett, Wang Yiliang, Tang Xiaohuan, Yin Guodong, Li Renzhong, Liu Jiawei.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY