REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes

  • Autor: Propertydesign.pl / Pargade Architectes
  • 11 mar 2015 11:52
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Kampus Kartezjusza, Espace Bienvenue, projekt PARGADE, Fot. Sergio Grazia
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes
Faliste zielone dachy we Francji projektu Pargade Architectes

Park Naukowo-Technologiczny we Francji, poświęcony pamięci ojca paryskiego metra, charakteryzuje się niezwykle oryginalną architekturą. Spełnia też wymogi programu, nałożonego przez francuskie Ministerstwo Ekologii, Zrównoważonego Rozwoju i Energii. Mowa o Espace Bienvenue, projektu pracowni Pargade Architectes.

REKLAMA

Kampus naukowy 'Miasteczko Kartezjusza' został uzupełniony nowymi budynkami, które tworzą nowy Park Naukowo-Technologiczny. Koncepcja architektoniczna wymyślona przez architektów z Pargade Architectes ma na celu tworzenie wyjątkowej przestrzeni publicznej, jaką jest kampus.

Nowe budynki stanowią naturalne przedłużenie terenów kampusu. Są to zielone faliste dachy z ogrodami i miejscami do wypoczynku dla odwiedzających kampus uniwersytecki. Architektura jest w doskonałej harmonii z otoczeniem. Architekci zadbali o kontrast pomiędzy gęstością budynków istniejących i nowo zbudowanych. W projekcie pojawiły się także oryginalne drewniane chaty zaprojektowane przez japońskiego artystę Tadashi Kawamata - są one usiane tu i ówdzie, aby wzmocnić wrażenie przebywania w małym miasteczku.

Nowy budynek Bienvenue jest elastyczny i wielofunkcyjny. Jego architektura stwarza możliwości mieszania funkcji i organizacji pracy zespołowej. Jest to możliwe dzięki dużej powierzchni wielofunkcyjnej na parterze. Znajdują się tam biblioteka, audytorium, restauracja, sale sportowe, laboratoria i sale konferencyjne.

Pomieszczenia wielofunkcyjne, służące do luźnych spotkań zostały zaprojektowane w miejscach, które są przeszklone, mają duży dostęp do naturalnego światła. Dają poczucie przestrzeni - okna wychodzą na duży park. Takie rozmieszczenie funkcji przekłada się na atmosferę i odpowiedni nastrój zarówno pracowników jak i studentów.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY