REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Filharmonia Kaszubska połączy klasykę i nowoczesność

  • Autor: Property Design
  • 23 sty 2014 14:17
Filharmonia Kaszubska połączy klasykę i nowoczesność
Filharmonia Kaszubska połączy klasykę i nowoczesność
Filharmonia Kaszubska połączy klasykę i nowoczesność
Filharmonia Kaszubska połączy klasykę i nowoczesność

Nowa Filharmonia Kaszubska w Wejherowie łączy w sobie kulturę klasyczną i nowoczesność, nawiązuje do morskiego klimatu i tradycji kaszubskiej. Projekt przygotowało APP Arch-Studio z Opola. Inwestorem było miasto Wejherowo.

REKLAMA

Nowy budynek Wejherowskiego Centrum Kultury - Filharmonii Kaszubskiej o kubaturze około 55 tys. metrów sześciennych składa się z dwóch zasadniczych modułów przestrzennych - będących jednocześnie dwoma podstawowymi blokami funkcjonalnymi, ściśle ze sobą powiązanymi. Zaprojektowany obiekt Filharmonii Kaszubskiej ma dominować wśród otaczającej go zabudowy jak inne, reprezentacyjne budynki wysokiej rangi w tym mieście.

Powstał blok przeszklony z widoczną salą koncertową zawierający w sobie podstawowe funkcje filharmonii i galerii (foyer, główną salę koncertową, szatnie dla widzów). Blok kamienny został wykończony szlachetnym materiałem - czerwonym piaskowcem - i zawiera wszystkie funkcje obsługujące salę koncertową – garderoby, sale prób teatru, chóru, baletu , pracownie WCK – rysunku, rzeźby, komputerową, fotograficzną i ceramiki, a także funkcje administracyjne niezbędne do funkcjonowania obiektu i pokoje gościnne. Piwnice zajmują garaż wbudowany, sala prób orkiestry dętej, kino studyjne, pomieszczenia magazynowe, pomieszczenie fortepianu i pomieszczenia techniczne. Dzięki wyodrębnieniu funkcji WCK może działać niezależnie od sali wielofunkcyjnej i hallu. Posiada niezależne wejście.

Monumentalizm budynku został osiągnięty poprzez rozwiązania architektoniczne oraz materiały wysokiej klasy takie jak kamień, szkło, miedź. Nawiązanie do klasycznych budowli antycznych funkcjonuje poprzez kamienny portal przed wejściem głównym z rielefami w kształcie kolumn jońskich oraz konstrukcję holu głównego opartą na masywnych słupach i belkach w nawiązaniu do świątyń greckich. Zaprojektowano także płaskorzeźby antyczne na wewnętrznej ścianie holu przedstawiające muzy wykonane w szkle oraz prostokątną fontannę hallu głównego. Związki z regionem kaszubskim zaakcentowano poprzez wycinane w kamieniu kolorowe mozaiki w kształcie haftu kaszubskiego charakterystycznego dla regionu wejherowskiego umieszczone w kamiennej posadzce przed wejściami. Powiązanie miasta z morzem symbolizuje obudowa ścian zewnętrznych sali koncertowej zaprojektowana w kształcie burt i dzioba statku wykończone miedzią.

- Perspektywę ulicy Dworcowej i Sobieskiego zamyka widok przeszklonego hallu z dziobem statku i jego burtą „wynurzającymi się” z płaszczyzny ściany i dachu. Zastosowanie szkła o barwie neutralnej zamocowanego na podwieszonych szklanych żebrach pozwoliło na otwarcie wnętrza i stworzyło wrażenie lekkości. Zamierzeniem naszym było uzyskanie wrażenia statku zanurzonego w wodzie dzięki szklanej obudowie hallu, fosom wodnym okalającym hall, zielonej nawierzchni placu wykonanego z kamienia Baltic green – mówi Maria Gajda-Kurzaj, architekt i szef pracowni APP Arch-Studio z Opola. Elementami marynistycznymi są też otwory wentylacyjne w ścianach zewnętrznych obiektu w kształcie bulai.

Na płaskim dachu Filharmonii utworzono także taras widokowy o nawierzchni drewnianej, ograniczony relingami. Materiały użyte we wnętrzu sali - drewniane elementy akustyczne na fragmentach ścian imitują fale, na suficie i nad oknem sceny mają kształt żagli.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY