REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Grupa 5 Architekci projektuje w Warszawie halę dla buddystów

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 wrz 2014 10:05
Grupa 5 Architekci projektuje w Warszawie halę dla buddystów
Hala Ożarowska, projekt Grupa 5 Architekci

Projekt dla Buddyjskiego Związku Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu zakłada rozbudowę i adaptację budynku zlokalizowanego w Warszawie przy ul. Ożarowskiej, na terenie osiedla "Koło". Budynek o funkcji magazynowej, obecnie nieużytkowany, zgodnie z wytycznymi inwestora oraz opracowanym projektem zaadaptowany zostanie na ośrodek medytacyjny z pomieszczeniami mieszkalnymi.

REKLAMA

Budynek wzniesiony został w latach 1947-56 według projektu architektów Heleny i Szymona Syrkusów. Znajdujące się na terenie inwestycji obiekty - jednokondygnacyjna hala oraz przyległy do niej podpiwniczony łącznik, objęte są ochroną konserwatorską na podstawie wpisu do rejestru zabytków.

Budynek o funkcji magazynowej, obecnie nieużytkowany, zgodnie z wytycznymi inwestora oraz opracowanym przez architektów z Grupa 5 Architekci projektem, zaadaptowany zostanie na ośrodek medytacyjny z pomieszczeniami mieszkalnymi przeznaczonymi zarówno dla jego stałych użytkowników jak i osób odwiedzających. 

W związku z dostosowaniem obiektu do planowanej funkcji w projekcie założono nadbudowę istniejącego budynku hali o jedną kondygnację. Elementy stanowiące nową tkankę cechować będzie nowoczesna forma, prosty, techniczny wyraz architektoniczny i współczesne rozwiązania materiałowe. Pozwoli to wyraźnie podkreślić podział pomiędzy istniejącymi, poddanymi renowacji elementami i nowo projektowanymi bądź przebudowywanymi częściami budynku.

Na poziomie parteru hali, bezpośrednio w sąsiedztwie strefy wejściowej zaprojektowano przestronny hall, którego przestrzeń doświetlono przeszkleniami zlokalizowanymi w pasie nadbudowy. Po obu jego stronach - w niższych nawach hali - przewidziano lokalizację przestrzeni socjalnej oraz pomieszczeń pomocniczych.

Najważniejsze pomieszczenie w budynku - gompę - zaprojektowano jako wysokie, jednoprzestrzenne pomieszczenie, które doświetlono pasmowymi okienkami oraz świetlikami dachowymi. Na pozostałych dwóch kondygnacjach użytkowych budynku zlokalizowano pomieszczenia mieszkalne, techniczne i pomocnicze. W projekcie założono także wykonanie tarasu użytkowego nad jednokondygnacyjnym łącznikiem oraz częścią budynku hali. Zmiany objęły również zagospodarowanie terenu w rejonie strefie wejściowej do budynku oraz pas działki znajdujący się po południowej stronie budynku.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY