REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 wrz 2015 15:20
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Projekt Hala Buddów, fot. Grupa 5 Architekci
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli
Hala Buddów powstaje na warszawskiej Woli

Trwają prace na budowie Hali Buddów na warszawskiej Woli. Grupa 5 Architekci przygotowała projekt modernizacji budynku wzniesionego przy ul. Ożarowskiej w latach 1947-56 według projektu architektów Heleny i Szymona Syrkusów.

REKLAMA

Projekt zakłada rozbudowę i adaptację budynku zlokalizowanego w Warszawie przy ul. Ożarowskiej, na terenie osiedla “Koło” wzniesionego w latach 1947-56 wg proj. architektów Heleny i Szymona Syrkusów. Znajdujące się na terenie inwestycji obiekty- jednokondygnacyjna hala oraz przyległy do niej podpiwniczony łącznik, objęte są ochroną konserwatorską na podstawie wpisu do rejestru zabytków.

Budynek o funkcji magazynowej, obecnie nieużytkowany, zgodnie z wytycznymi inwestora oraz opracowanym projektem zaadaptowany zostanie na ośrodek medytacyjny z pomieszczeniami mieszkalnymi przeznaczonymi zarówno dla jego stałych użytkowników, jak i osób odwiedzających.

W związku z dostosowaniem obiektu do planowanej funkcji w projekcie założono nadbudowę istniejącego budynku hali o jedną kondygnację. Elementy stanowiące nową tkankę cechować będzie nowoczesna forma, prosty, techniczny wyraz architektoniczny i współczesne rozwiązania materiałowe. Pozwoli to wyraźnie podkreślić podział pomiędzy istniejącymi, poddanymi renowacji elementami i nowo projektowanymi bądź przebudowywanymi częściami budynku.

Na poziomie parteru hali, bezpośrednio w sąsiedztwie strefy wejściowej zaprojektowano przestronny hall, którego przestrzeń doświetlono przeszkleniami zlokalizowanymi w pasie nadbudowy. Po obu jego stronach- w niższych nawach hali przewidziano lokalizację przestrzeni socjalnej oraz pomieszczeń pomocniczych. Najważniejsze pomieszczenie w budynku – gompę – zaprojektowano jako wysokie, jednoprzestrzenne pomieszczenie, które doświetlono pasmowymi okienkami oraz świetlikami dachowymi. Na pozostałych dwóch kondygnacjach użytkowych budynku zlokalizowano pomieszczenia mieszkalne, techniczne i pomocnicze. W projekcie założono także wykonanie tarasu użytkowego nad jednokondygnacyjnym łącznikiem oraz częścią budynku hali. Zmiany objęły również zagospodarowanie terenu w rejonie strefie wejściowej do budynku oraz pas działki znajdujący się po południowej stronie budynku.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY