REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy

  • Autor: Propertydesign.pl / halabuddow.pl
  • 27 paź 2014 13:54
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy
Projekt Hali Buddów, Grupa 5 Architekci, fot. halabuddow.pl
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy
Hala Buddów projektu Grupy 5 Architekci osiągnęła stan surowy

Zakończył się stan surowy na budowie Hali Buddów na warszawskiej Woli. Grupa 5 Architekci przygotowała projekt modernizacji budynku wzniesionego przy ul. Ożarowskiej w latach 1947-56 według projektu architektów Heleny i Szymona Syrkusów.

REKLAMA

Projekt Hali Buddów (Hala Ożarowska) zakłada rozbudowę i adaptację budynku zlokalizowanego w Warszawie przy ul. Ożarowskiej, na terenie osiedla "Koło" wzniesionego w latach 1947-56 według projektu architektów Heleny i Szymona Syrkusów. Znajdujące się na terenie inwestycji obiekty- jednokondygnacyjna hala oraz przyległy do niej podpiwniczony łącznik, objęte są ochroną konserwatorską na podstawie wpisu do rejestru zabytków.

Więcej o założeniach projektu według koncepcji Grupa 5 Architekci: Grupa 5 Architekci projektuje w Warszawie halę dla buddystów

Obecnie zakończył się stan surowy inwestycji.

Według projektu zachowana została oryginalna elewacja parteru Hali. Po ociepleniu odtworzone zostanie charakterystyczne boniowanie. Środkowe słupy konstrukcji nośnej budynku zostały usunięte. Dodatkowo wstawione zostały żelbetowe ramy wzmacniające konstrukcję poprzecznie oraz umożliwiające nadbudowę środkowej nawy Hali. Powierzchnia użytkowa Hali została powiększona do prawie 1,3 tys. mkw. poprzez nadbudowę nawy środkowej o tzw. „kubik”, w sposób zapewniający jednocześnie doświetlenie parteru. 

Na dachu Hali znajdzie miejsce użytkowy taras o powierzchni 150 mkw. Projekt uwzględnia wymagania odnośnie powierzchni biologicznie czynnej wynikające z planu miejscowego dla warszawskiej dzielnicy Woli.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY