REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Iluminowana bryła lodu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 maj 2014 12:16
Iluminowana bryła lodu
fot. WiK Conference Box Franczok Kolanus Nowak
Iluminowana bryła lodu
Iluminowana bryła lodu
Iluminowana bryła lodu
Iluminowana bryła lodu
Iluminowana bryła lodu
Iluminowana bryła lodu
Iluminowana bryła lodu
Iluminowana bryła lodu

Pracownia Port Franczok+Kolanus we współpracy z Mariuszem Nowakiem otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt przebudowy starej hali maszyn przy ul. Oleskiej w Opolu. W tym miejscu powstanie nowoczesny obiekt konferencyjno-szkoleniowy i wystawienniczy.

REKLAMA

Ten niezwykły projekt pracowni zdobył pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym zorganizowanym przez SARP Opole oraz Wodociągi i Kanalizacja w Opolu. W dniu 26.03.2013r została podpisana pokonkursowa umowa na opracowanie dokumentacji projektowej. Prace nad projektem budowlanym i wykonawczym zostaną zakończone w czerwcu 2014r.

- Projektując dawną halę maszyn i nadając jej nowe życie zachowujemy istniejącą powłokę. Niczym wielka maszyna w fabrycznej hali pojawia się prostopadłościan rozpychający się w tej przestrzeni. Współczesna ingerencja wyrasta z wylewającej się z budynku błękitnej posadzki. Podobnie jak woda, która swój kolor zawdzięcza sposobowi w jaki pochłania światło, tak i posadzka oraz obszerne pudło wchodzą w taniec ze światłem - mówi o projekcie Marcin Kolanus z pracowni PORT. Architekt zwraca uwagę, że powstające refleksy, mienią się niczym tafla wody, iluminują w różnych odcieniach i barwach. Podkreśla, że rozepchane w hali pudło rozświetla ją niczym iluminowana bryła lodu, która miejscami jawi się jako eteryczna, czasem jako zimna i bezduszna bryła.

Funkcja projektowana

Pudło-box dzieli przestrzeń hali na część konferencyjną oraz wystawę. Samo kryje w sobie: salę konferencyjną, pomieszczenie cateringu, toalety, schowek, szatnię, magazyn i pomieszczenie techniczne. Główne wejście architekci zlokalizowali od południa z placu, który kiedyś będzie łączył budynek konferencyjno-wystawowy (halę maszyn) z wieżą ciśnień. - Wchodzimy Vis-à-vis recepcji. Od wejścia przechodzimy obok szklanego bloku recepcji kierując się w prawo do foyer części konferencyjnej lub w lewo na wystawę - mówi Józef Franczok. Wszystkie funkcje zawarte w zamkniętej przestrzeni prostopadłościanu mogą działać na dwie strony i je obsługiwać – jednocześnie box ten przez swój gabaryt i położenie bardzo wyraźnie segreguje przestrzeń wystawienniczą i konferencyjną.

- Istniejące zagłębienie (w miejscu istniejącego obecnie podestu) szklimy od góry i wykorzystujemy do celów ekspozycyjnych - dodaje. Architekt zwraca uwagę, że iluminowana podziemna część, w której umieszczono oglądane z góry stare urządzenie pompowe daje delikatne świetlne refleksy posadzki. Zauważa również, że podobnie działać będą płaskie istniejące kanały techniczne, które również delikatnie projektanci iluminowali, a w których pod warstwą szkła poprowadzili instalacje.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY