REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jak Heinle, Wischer und Partner Architekci projektują sąd w Częstochowie?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 14 maj 2015 12:40
Jak Heinle, Wischer und Partner Architekci projektują sąd w Częstochowie?
Sąd w Częstochowie
Jak Heinle, Wischer und Partner Architekci projektują sąd w Częstochowie?
Jak Heinle, Wischer und Partner Architekci projektują sąd w Częstochowie?

Praca biura Heinle, Wischer und Partner Architekci została wybrana w kwietniu jako najlepsza w konkursie na koncepcję nowej siedziby Sądu Rejonowego Częstochowa-Północ.

REKLAMA

Procedura zorganizowana została przez Sąd Okręgowy w Częstochowie. Inwestycja obejmie budowę biurowca przy ul. św. Rocha. Obiekt będzie miał powierzchnię przeszło 9 tys. mkw.

Koncepcja zakłada stworzenie budynku sądu, który stanie się ikoną miejsca, nada charakteru przestrzeni i stanie się znakiem w krajobrazie tej części miasta Częstochowy.

Proponuje się wyrazistą i zwartą bryłę na rzucie kwadratu, o walorach funkcjonalno - przestrzennych oraz wyrazie architektonicznym, spełniających wymagania zarówno w obszarze urbanistycznym, funkcjonalnym jak i symboliki odpowiedniej dla budynku sądowego.

Projektowany budynek charakteryzuje minimalizm i elegancja. Spójność w kształtowaniu elewacji, wertykalna artykulacja oraz prosta stylistyka i czytelność wnętrza nadają budynkowi ponadczasowego i reprezentacyjnego wyrazu.

Sytuując budynek w głębi działki stworzono odpowiednią strefę wejściową z reprezentacyjnym placem, zielenią oraz miejscami postojowymi dla interesantów. Na osi placu, od ul. Św. Rocha, zaprojektowano podcień mieszczący wejście główne do budynku.

Organizacja wewnątrz budynku jest czytelna i przejrzysta zarówno dla pracowników, jak i użytkowników zewnętrznych - opiera się na strefowaniu funkcji według dostępności poszczególnych obszarów funkcjonalnych i pomieszczeń.

Zaproponowany układ przestrzenny pozwala na pełne wydzielenie stref o różnej dostępności oraz bezkolizyjną komunikację w pionie i poziomie, zarówno dla użytkowników wewnętrznych - sale rozpraw dostępne są dla sędziów bezpośrednio ze strefy biurowej, jak i zewnętrznych - sale rozpraw dostępne są z holu i otwartych galerii.

Biura obsługi interesanta oraz pomieszczenia towarzyszące skupione są w holu, zapewniając pełną wygodę obsługi interesantom.

Projektowany budynek posiada zwartą, kompaktową bryłę, co jest bardzo korzystne w zakresie energetycznym, a jego realizacja i użytkowanie będzie zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju. Myślą przewodnią proponowanych rozwiązań instalacyjnych jest prostota, wysoka efektywność oraz łatwość utrzymania.

Koncepcja zakłada, że projektowany budynek będzie miał kubaturę 58,5 tys. m3, powierzchnię użytkową – 7,6 mkw.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY