REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jak się zmieni budynek Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 21 maj 2015 09:34
Jak się zmieni budynek Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej?
Pierwszą nagrodę w konkursie na budynek Hydromechaniki otrzymało Biuro Techniczne Kowiel, fot. Politechnika Gdańska
Jak się zmieni budynek Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej?
Jak się zmieni budynek Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej?
Jak się zmieni budynek Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej?
Jak się zmieni budynek Hydromechaniki Politechniki Gdańskiej?

Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję remontu i przebudowy budynku Hydromechaniki. Pierwszą nagrodę - za niezwykle twórcze podejście do adaptacji obiektu zabytkowego, otrzymało Biuro Techniczne Kowiel.

REKLAMA

Budynek Hydromechaniki, którego konkurs dotyczył zlokalizowany jest pomiędzy Gmachem Głównym a budynkiem Wydziału Elektrotechniki i Automatyki. Znajduje się więc w najstarszej, historycznej części uczelnianego kampusu. Objęty jest ochroną konserwatorską.  Zgodnie z założeniami konkursu odnowiony budynek Hydromechaniki ma m.in. pełnić rolę miejsca spotkań i wymiany poglądów grona profesorskiego. Zaplanowano także przestrzeń, w której znajdzie się księgarnia z mediateką, punkt sprzedaży prasy, powierzchnie biznesowe, a także strefa dedykowana  studentom.

Przewodniczący sądu konkursowego mgr inż. arch. Jerzy Wolski podkreślił, iż pierwszą nagrodę przyznano za twórcze podejście do adaptacji obiektu zabytkowego. Uznanie sądu konkursowego zyskało także wyraźne dążenie autorów do znalezienia współczesnego wyrazu dla nowej funkcji historycznego gmachu.

– Przyjęta koncepcja wzbogacenia nowymi formami zabytkowego budynku bardzo trafnie, na zasadzie kontrastu, podkreśla historyczny charakter Hydromechaniki i równocześnie jest wyraźnym sygnałem dla odbiorcy, że ma do czynienia ze współczesną realizacją – przekazywał uzasadnienie sądu konkursowego mgr inż. arch. Jerzy Wolski.

Zaletą wyróżnionej pierwszą nagrodą pracy jest umiejscowienie łącznika – między Gmachem Głównym a budynkiem Hydromechaniki – na poziomie przyziemia, wykorzystujące istniejącą w terenie różnicę wysokości. Dzięki temu powstanie nowa, przeszklona kubatura zamykająca przestrzeń podłużnego placu pomiędzy tymi budynkami. Element ten dodatkowo podkreśli i uatrakcyjni kompozycję tego miejsca. 

Architekci zdecydowali się na alternatywne do sugerowanego w zapisach konkursowych umiejscowienie łącznika, gdyż jak – zaznaczają – takie rozwiązanie wymaga wykonania tylko jednego przebicia w ścianie Gmachu Głównego, która obecnie jest całkowicie ukryta pod ziemią. Sprzyjające jest także ukształtowanie terenu w miejscu projektowanego łącznika, gdzie obecnie występuje znaczna różnica poziomów (1,9 m). Obecnie prowadzi tam droga, która pokonywana jest schodami terenowymi. Fakt ten ułatwia lokalizację nowego przejścia między budynkami, bez nadmiernego eksponowania formy i nakładu prac budowlanych.

Na konkurs na koncepcję remontu i przebudowy budynku Hydromechaniki wpłynęło 20 wniosków, jednak w wyznaczonym terminie dostarczono 7 prac. Sąd konkursowy przyznał pierwszą i drugą nagrodę oraz wyróżnienie.

Wystawę pokonkursową można obejrzeć w dniach 20-26 maja w holu przed Aulą w Gmachu Głównym.

LAUREACI KONKURSU

I nagroda: Biuro Techniczne Kowiel, skład zespołu autorskiego: Ksenia Piątkowska, Filip Kurasz, Jakub Figel (30 tys. zł i zaproszenie do negocjacji w trybie z wolnej ręki)

II nagroda: PPW FORT Sp. z o.o., skład zespołu autorskiego: Wojciech Targowski, Paweł Czarzasty, Katarzyna Targowska, Mateusz Targowski (20 tys. zł)

Wyróżnienie: Pracownia Architektoniczna 1997 sp. z o.o, skład zespołu autorskiego: Krzysztof Frąckowiak, Aleksandra Kornecka, Katarzyna Weiss, Magdalena Lelonkiewicz, Karolina Gerke, Rafał Hodyra, Andrzej Fiszbach, Piotr Machowiak (5 tys. zł)



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY