REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 19 sie 2014 13:13
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL
fot. Cud nad Wisłą, projekt pracowni 81.waw.pl
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL
Kultowy Cud nad Wisłą przeszedł metamorfozę, dzięki 81.WAW.PL

Nadwiślański lokal - Cud nad Wisłą został odświeżony przez warszawską pracownię 81.WAW.PL. Urzeka nowym designem.

REKLAMA

Nadwiślańskie lokale to od kilku sezonów ulubione miejsca letnich spotkań mieszkańców Warszawy. Choć najwięcej barów nad Wisłą znajduje się w prawobrzeżnej części stolicy, lewy brzeg ma swojego zdecydowanego faworyta – Cud nad Wisłą. W tym roku kultowy Cud przeszedł sporą metamorfozę.

Cud nad Wisłą jest stałym elementem letnich imprez już od 2010 roku. To lubiane miejsce powstało przy bulwarach wiślanych na wysokości Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. Przeniesiony na bulwar Flotylli Wiślanej ze względu na przebudowę bulwarów wiślanych Cud nie zachwycał – scena, schody bulwaru i prowizoryczny bar, który miał jedynie spełniać swoją funkcję, a nie urzekać designem. W tym roku właściciele lokalu zaangażowali architektów z pracowni 81.WAW.PL, aby odmienili oblicze kultowego już miejsca.

Cud nad Wisłą składa się z trzech niezależnych elementów: sceny po lewej stronie, baru głównego w centralnej części oraz drugiego baru z tarasem po stronie prawej – ta konstrukcja układa się z kształt litery „C”, a domykają ją schody bulwaru, które dodatkowo stanowią doskonałe siedziska dla gości. Dzięki takiemu ułożeniu powstał wewnętrzny plac, w którym również umieszczono siedziska z palet dla odwiedzających.

Główny środkowy bar nawiązuje do lekkich modernistycznych pawilonów dzięki długiemu płaskiemu podestowi, którego odbiciem jest zadaszenie oraz lekka ażurowa forma ścian. Podest oraz dach wykonano z drewna, boczne ściany podkreślono czarnym kolorem. Na jednym z boków wycięto charakterystyczną gwiazdę Heinekena. Tył baru wtapia się w otoczenie dzięki zielonej ścianie, która zarówno nawiązuje do kolorystyki marki, jak i współgra z zielenią po drugiej stronie Wisły. Front baru to recykling w czystej formie - zamiast budować coś od nowa, wykorzystano zielone skrzynki po piwie, które zostały rozsunięte względem siebie. Dzięki temu bar zyskał na przestrzeni oraz dynamice.

Scena nawiązuje formą do baru głównego – tu również wykorzystano skrzynki w obudowie spodu sceny, tym razem wykonane ze sklejki. Tło sceny zostało wykończone z pełnej płyty z charakterystycznymi skośnymi cięciami, które nawiązują do skosu ramienia gwiazdy Heinekena. W centralnym punkcie widnieje logo Cudu nad Wisłą. Ażurowe boczne ściany sceny pełnią zarówno funkcję osłony przed warunkami pogodowymi, jak również paneli akustycznych rozpraszających dźwięk.

Trzecim elementem jest boczny bar, którego dół wyłożony został drewnianymi kubikami, podobnie jak w scenie. Dominującym elementem jest wysoka wieża, która powstała z ustawienia czterech kontenerów, a jej centralnym punktem jest podświetlane logo Cudu. – Element ten domyka oś kompozycyjną, wszystkich letnich ogródków na bulwarze wiślanym i stanowi swoistą latarnię, do której podążają mieszkańcy i goście Warszawy, którzy chcą spędzić miło czas nad Wisłą – podsumowuje Anna Paszkowska-Grudziąż współautor projektu.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY