REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Maka Studio postawiło na funkcjonalność

  • Autor: propertydesign.pl
  • 20 mar 2014 09:38
Maka Studio postawiło na funkcjonalność
Gabinet ArtDentico, fot. Maka Studio
Maka Studio postawiło na funkcjonalność
Maka Studio postawiło na funkcjonalność
Maka Studio postawiło na funkcjonalność
Maka Studio postawiło na funkcjonalność
Maka Studio postawiło na funkcjonalność
Maka Studio postawiło na funkcjonalność

Architekci z Maka Studio zaaranżowali wnętrza gabinetów stomatologicznych ArtDentico w Gdyni. Stworzyli niepowtarzalny projekt.

REKLAMA

Projekt to aranżacja byłego sklepu spożywczego o pow. 156 mkw. na trzy gabinety stomatologiczne wraz z poczekalnią, rtg oraz całym zapleczem. - Trudnością było zaprojektowanie nowej funkcji w szkielecie starego budynku z lat 30. - mówią architekci z Maka Studio.

Główna idea projektowa to nawiązanie do miejsca, w którym znajduje się gabinet. Naturalna kolorystyka i materiały nawiązują do morskiego klimatu i wprowadzają do wnętrza spokój. Naturalne elementy jak ściana z mchu czy ramy kwiatowe dodają energii i utrzymują przyjemny mikroklimat w pomieszczeniach. - We wnętrzu zastosowaliśmy zróżnicowane źródła światła, dzięki czemu, wnętrze precyzyjnie odpowiada na potrzeby użytkowników - zaznaczają architekci.

Przestrzeń wejściowa, reprezentacyjna podkreślona została "drewnianym molo" prowadzącym do centralnie umieszczonej recepcji. Taki układ został wymuszony przez istniejącą konstrukcję żelbetową budyku. Boczne strefy to poczekalnia, której podłoga została wykonana z kruszywa zatopionego w żywicy.

Lewa strona poczekalni została delikatnie podświetlona dolnymi reflektorami, uwydatniającymi jej bogatą fakturę. Druga strona to mniej formalna część. Tutaj architekci zaproponowali zabudowę pod wymiar, w której ukryli niezbędne elementy wygodnej poczekalni (szafę na odzież wierzchnią oraz automat z wodą). Dodatkowo szafa zawiera w sobie schowki na przybory do zabawy dla najmłodszych pacjentów, oraz okrągłe siedzisko wyłożone drewnem i poduszkami. Zwiększając różnorodność miejsc do siedzenia, architekci z Maka Studio zaproponowali również pufy w kształcie kamieni. Całość nawiązuje do nadmorskiego klimatu w oszczędnym skandynawskim stylu.

- W gabinetach postawiliśmy w 100 proc. na funkcjonalność. Wysokie pomieszczenia oświetlane specjalistyczną lampą oraz dwoma zestawami reflektorów zapewniają optymalne warunki pracy dla lekarza. Przedłużając blat roboczy, utworzyliśmy kącik do pracy. Specjalnie utworzone wnęki w ścianach zostały zabudowane systemem szaf. Podłoga w gabinetach, choć w podobnym kolorze, wykonana jest z żywicy z drobinkami brokatu, które - odbijając naturalne światło - dodatkowo rozświetla pomieszczenia - mówią architekci.

Charakterystyczną przestrzenią jest pośród pastelowych kolorów - toaleta dla pacjentów. Występująca w roli "jamy skalnej", zaskakuje kamiennym chłodem i elegancją. Zastosowanie ciemnej farby na suficie, dzięki znacznej wysokości pomieszczenia, nie pomniejszyło go, ale sprawiło wrażenie przytulności. W formie ocieplenia występują drewniane szafki. Wszystkie pomieszczenia w aranżowanej przestrzeni posiadają wentylację mechaniczną oraz głośniki umieszczone w podwieszanym suficie.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY