REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Muzeum Guggenheima według koncepcji architektów z Projekt Praga

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 28 kwi 2015 14:09
Muzeum Guggenheima według koncepcji architektów z Projekt Praga
Muzeum Guggenheima według koncepcji architektów z Projekt Praga
Muzeum Guggenheima według koncepcji architektów z Projekt Praga
Muzeum Guggenheima według koncepcji architektów z Projekt Praga
Muzeum Guggenheima według koncepcji architektów z Projekt Praga
Muzeum Guggenheima według koncepcji architektów z Projekt Praga
Muzeum Guggenheima według koncepcji architektów z Projekt Praga

Obecnie w Kunsthalle w Helsinkach trwa wystawa konkursowa „Guggenheim Helsinki NOW”, na której można obejrzeć prace finalistów, projekty wyróżnione oraz analizy stworzone na bazie wszystkich zgłoszeń. Wśród nich jest wyróżniony projekt pracowni Projekt Praga.

REKLAMA

Na dwuetapowy konkurs Guggenheim Helsinki wpłynęło 1715 prac z 77 krajów. Spośród nich jury wybrało sześciu finalistów i przyznało piętnaście wyróżnień honorowych. Zwycięzca konkursu zostanie wyłoniony w czerwcu.

Muzeum Guggenheim Helsinki ma powstać na działce w zatoce Etelasatama, eksponowanej części miasta położonej blisko historycznego centrum.

Sukces polskich architektów z pracowni Projekt Praga

Nad propozycją muzeum architekci z Projekt Praga pracowali z myślą o fińskich ideach otwartości, dostępności i łączności z naturą, które starali się wyrazić w projekcie na różnych poziomach.

Budynek i fragment miasta go otaczający ukształtowali bardziej jako przyjazny krajobraz i przestrzeń publiczną, a mniej jako gmach czy ikonę. Struktura przestrzenna muzeum wynikała z analizy lokalizacji terenu w mieście, dostępności terenu, widoków i ciekawego sąsiedztwa: zatoki, parku na wzniesieniu, portu promowego, arterii komunikacyjnej i pierwszej linii zabudowań nad wodą.

Ogólnie założenie można opisać jako połączenie dwóch elementów: dwupoziomowego publicznego placu skontrastowanego z wyniesioną bryłą przestrzeni wystawowych.

Dolny, przekryty poziom mieści hall i funkcje towarzyszące. Górny – to otwarty miejski plac o łagodnie pofalowanej powierzchni. Oba poziomy łączą się i przenikają w wielu miejscach, zwiększając dostępność różnorodnych podstref. Podczas gdy plac ma miejski, dynamiczny, otwarty charakter i łączy się przestrzeniami publicznymi miasta, bryła wystawowa to bardziej introwertyczne miejsce skupienia i indywidualnego obcowania ze sztuką.

W obu elementach pojawiają się odniesienia do elementów fińskiej architektury. Tradycyjny fiński model ogólnodostępnej „chatki” w naturze (autiotupa) został w projekcie użyty jako symbol otwartości i ludzkiej skali. Prostą dwuspadową formę dachów miały również zabudowania znajdujące się wcześniej na terenie planowanego muzeum. Innym przetworzonym motywem jest tradycyjne fińskie drewniane ogrodzenie ukształtowane ze skośnych elementów – wykorzystane w zewnętrznej powłoce fasady bryły wystawowej - czytamy w opisie projektu.

Sale wystawowe muzeum kształtowano z myślą o elastyczności podziałów, różnicując również ich wysokość i sposób doświetlenia. Ekspozycja i rozmaite działania artystyczne są możliwe również w ogólnodostępnych hallu i na zewnątrz budynku. Ideą kształtowania poszczególnych przestrzeni muzeum było uzyskanie różnorodności za pomocą najprostszych środków - otwarć i domknięć, światła, zderzenia różnych skal i proporcji.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY