REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid

  • Autor: Anna Liszka, Propertydesign.pl
  • 04 sie 2015 13:43
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Messner Mountain Museum Corones, Południowy Tyrol, projekt Zahy Hadid, Photo © Inexhibit
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid
Muzeum wśród alpejskich szczytów. To projekt Zahy Hadid

Górskie muzeum zlokalizowane jest w wyjątkowym miejscu, bo na Kronplatz. To szczyt o wysokości 2 275 m n.p.m. położony w Dolomitach.

REKLAMA

Messner Mountain Museum Corones otaczają ze wszystkich stron Alpy. Rozpościera się z niego spektakularna panorama na najwyższe szczyty. Znajduje się tu również jeden z popularniejszych ośrodków narciarskich w Południowym Tyrolu.

To Reinhold Messner - włoski alpinista i himalaista, pierwszy człowiek, który zdobył Koronę Himalajów, koordynował projekt powołania muzeum górskiego w Południowym Tyrolu. Za architekturę odpowiada pracownia Zahy Hadid.

W MMM Corones przedstawiono historię i rozwój alpinizmu jaki nastąpił przez okres 250 lat.

Muzeum „zanurzono” w szczycie góry, tylko w trzech konkretnych miejscach muzeum wychodzi z ziemi. Przez pierwsze okno zwiedzający może podziwiać szczyt góry Peitlerkofel. Przez kolejne okno rozpościera się widok na szczyt Heiligkreuzkofel, a trzecie okno udostępnia widok na Ortler i Południowy Tyrol.

Dolomity zainspirowały architektów do wyboru materiału, z którego wykonano obiekt. W dużej części Dolomity składają się z odkrytych skał m.in. wapieni. Panele zewnętrzne muzeum zbudowano z jasnoszarego betonu. Panele wewnętrzne mają ciemniejszy odcień szarości, przypominający blask i zabarwienie antracytu.

Schody kaskadowe w muzeum przypominają wodospady w górskim potoku i ciągną się przez trzy poziomy. Na najniższej kondygnacji, zwiedzający mogą obserwować góry przez okna i wejść na taras, który rozpościera się na sześć metrów od zbocza góry i daje panoramę na Alpy.

Muzeum rozmieszczone jest na kilku poziomach w celu zmniejszenia emisji dwutlenku. Przez szerokie okna wpada naturalne światło, które dociera w głąb muzeum.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY