REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nieszablonowy projekt szkoły

  • Autor: propertydesign.pl
  • 30 kwi 2014 09:26
Nieszablonowy projekt szkoły
Budynek gimnazjum w Dopiewie, proj. Front Architects/Demiurg, www.cocoon-studio.com
Nieszablonowy projekt szkoły
Nieszablonowy projekt szkoły
Nieszablonowy projekt szkoły
Nieszablonowy projekt szkoły
Nieszablonowy projekt szkoły

Wyjątkowy budynek gimnazjum zaprojektowało konsorcjum firm Demiurg i Front Architects. Architektura obiektu bezpośrednio zainspirowana jest czystym modernizmem.

REKLAMA

Budynek gimnazjum zlokalizowany jest przy ulicy Łąkowej w Dopiewie. Za projekt odpowiedzialny są architektci z Front Architects i Demiurg. Powierzchnia użytkowa obiektu to 4000 mkw. szkolnych pomieszczeń. Ponadto: hala sportowa, boiska i bieżnie wpłynęły na to, że projektowany budynek zajął trzy kondygnacje.

Kompozycja układu oparta jest na na planie litery U, w której główne dwa skrzydła przewidziane są na funkcje dydaktyczne i pomocnicze, trzecie zaś skrzydło zajmuje hala sportowa, połączona z pozostałymi parterowym łącznikiem kryjącym szatnie sportowe. Pomiędzy poszczególnymi częściami przewidziano wewnętrzny dziedziniec, służący rekreacji i ćwiczeniom sportowym za sprawą dodatkowego boiska do siatkówki.

Teren nie jest płaski, w związku z tym sam parter szkoły oraz dziedziniec są wyniesione ponad resztę zagospodarowania, a więc boiska od strony północno-zachodniej. – Dzięki temu tworzy się naturalny układ tarasowy, innymi słowy, układ sceny i widowni, umożliwiający różnorodne wykorzystanie dziedzińca – podkreśla Wojciech Krawczuk, architekt z pracowni Front Architects.

Komunikację wewnętrzną architekci zaprojektowali w sposób przejrzysty i czytelny. Korytarze biegnące wzdłuż skrzydeł są szerokie i dobrze doświetlone. Poza dobrą orientacją zadbano o odpowiednią akustykę, zarówno w samych klasach, jak i ciągach komunikacyjnych. – Te ostatnie, używane przez uczniów jako przestrzeń typowo rekreacyjna, są pomyślane jako salon, stąd architektura wnętrz przewiduje właściwe materiały wykończeniowe, kolor i wyposażenie (krzesła, sofy, pulpity) – dodaje architekt.

Architektura budynku bezpośrednio zainspirowana jest czystym modernizmem. – Prostota układu, surowość prostopadłościennych brył, dominująca biel, szerokie pasy okienne, kompozycja czy wreszcie oszczędny detal mogą przywołać skojarzenia z architekturą Miesa Van der Rohe czy Le Corbusiera, choć oczywiście z pełnym zachowaniem proporcji wobec niedoścignionych mistrzów – mówi Paweł Kobryński, architekt z pracowni Front Architects.

W odróżnieniu od pierwowzorów na elewacji pojawiają się jednak „docieplające” aplikacje w postaci boazerii drewnianej w elewacji frontowej (ze względów eksploatacyjnych zdecydowano się na wysokiej jakości drewnopodobne panele) oraz całe jej fragmenty na częściach elewacji wokół dziedzińca. – Pojawiające się drewno wprowadza właściwą równowagę pomiędzy techniczną czystością bieli a naturalnością i swobodą, co pozwala odczytywać architekturę budynku gimnazjum jako grę, czy też starcie, porządku i wolności – dodaje Paweł Kobryński.

Gimnazjum w Dopiewie będzie patronować Jan Kochanowski, któremu to m. in. poświęcono południowo-zachodnią ścianę szczytową budynku zakładając wykonanie wielkogabarytowego muralu o wysokiej wartości artystycznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY