REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 06 mar 2015 10:03
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Wnętrza Domu Kultury Inspiro miały tworzyć naturalne tło dla bogatej działalności kulturalnej Stowarzyszenia Inspiro, fot. [winkle] grupa projektowa
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro
Niezwykła metamorfoza Domu Kultury Inspiro

Projekt wnętrza domu kultury w gminie Niepołomice niedaleko Krakowa przygotowali architekci [winkle] grupa projektowa.

REKLAMA

Wnętrza Domu Kultury Inspiro miały tworzyć naturalne tło dla bogatej działalności kulturalnej Stowarzyszenia Inspiro. Nowe wnętrza w swoich rozwiązaniach w skali makro i mikro dążą do zwiększenia możliwości ich różnorodnego wykorzystania i spontanicznej zabawy. - Przykładowo, z Sali Teatralnej może wydzielić salę Baletową, która z kolei dzięki haczykom zamocowanym na suficie może stać się Salą Wystawową - mówią architekci Eliza Biała i Piotr Baszyński z [winkle] grupa projektowa.

Projekt wprowadził zmiany funkcjonalne - przekierował komunikację likwidując powiązania pomieszczeń amfiladą oraz zwiększył ilość sal zajęciowych oraz toalet. Umieszczenie Sali Laboratorium oraz toalet w pomieszczeniach o obniżonym skośnym suficie pozwoliło na przebicie okien połaciowych i zapewnienie Dużej Sali światła dziennego. W warstwie wizualnej projekt przywołuje subtelne skojarzenia z puszczą, razem z kryjącymi się w niej zwierzętami, chatkami i przygodą. W warstwie użytkowej projekt nadaje niecodzienny charakter zwykłym czynnością: wejście na stopień meblościanki pozwala podejrzeć tańczące baletnice, podjazd techniczny na scenę jest zjeżdżalnią, zimą można pomóc jeleniowi ukryć się w gąszczu kurtek a materiały do prowadzenia zajęć chowają się w koronach drzew.

Adres: Podłęże 112, Gmina Niepołomice
Autor: [winkle] grupa projektowa, Eliza Biała, Piotr Baszyński
Inwestor: Gmina Niepołomice
Powierzchnia użytkowa: 300 mkw.
Projekt: 2011 – 2013
Realizacja: 2014

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY