REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych

  • Autor: Propertydesign.pl / COBE.dk
  • 22 paź 2014 12:33
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Forfatterhuset Kindergarten, KOpenhaga, Dania, projekt COBE, fot. Rasmus Hjortshoj
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych
Niezwykłe przedszkole projektu COBE - oryginalna architektura bez kątów prostych

Duńscy architekci z biura COBE zaprojektowali wioskę dziecięcą - przedszkole, które wyróżnia się nowoczesnością, harmonią z naturą i otoczeniem. W elewacji wykorzystano nowoczesną wersję czerwonej cegły, a budynki nie mają kątów prostych. Zobaczcie tę niezwykłą kopenhaską architekturę.

REKLAMA

Przedszkole w Kopenhadze składa się z pięciu mniejszych budynków - jego ciekawą i nietypową architekturę podkreślają czerwone cegły i drewno, a także zielone dachy. Przedszkole w stolicy Danii otworzyło swoje podwoje w lipcu 2014 r.

Projekt architektoniczny oraz wnętrz powstał w duńskiej pracowni COBE, która wygrała konkurs na koncepcję przedszkola w 2012 r. Przy projekcie współpracowała z firmami PK3 Landscape Architects i D.A.I. Engineers.

- W projekcie chcieliśmy stworzyć miejsce przyjazne dzieciom, rozwijające ich kreatywność, pomagające w nauce i zabawie. Przedszkole zlokalizowane jest w historycznej części miasta, stąd nasze starania o świadome połączenie nowoczesnej architektury ze starszymi budynkami - mówi Dan Stubbergaard, założyciel pracowni i dyrektor kreatywny COBE.

- Naszym zamiarem było zrozumienie mieszkających wokół ludzi, dopasowania się do nich, ale jednocześnie stworzenia świeżego i nowoczesnego projektu. Zamiast tradycyjnej czerwonej, poziomej cegły fasada przedszkola składa się z pionowych płytek ceglastych nawiązujących do zastanej architektury - tłumaczy Dan Stubbergaard.

Pionowe płytki okalają budynki przedszkola i jednocześnie łączą się z ogrodzeniem, tworząc jedność. Dodatkowo na zewnątrz stworzono wioskę dla dzieci - plac zabaw nawiązuje wyglądem do architektury kompleksu. 

Projekt zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz w zamyśle architektów miał być kompaktowy i atrakcyjny dla dzieci, które będą w nim przebywać. Kompleks to przedszkole i żłobek jednocześnie. Codziennie przebywa w nim 160 dzieci w wieku do 6 lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY