REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku to projekt PW Arkon i Meteor Architects

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 lip 2015 12:45
Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku to projekt PW Arkon i Meteor Architects
Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku, fot. Pilkington Polska
Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku to projekt PW Arkon i Meteor Architects
Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku to projekt PW Arkon i Meteor Architects
Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku to projekt PW Arkon i Meteor Architects
Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku to projekt PW Arkon i Meteor Architects
Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku to projekt PW Arkon i Meteor Architects
Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku to projekt PW Arkon i Meteor Architects

Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku została zaprojektowana w trosce nie tylko o estetykę budynku, ale też o jego funkcjonalność i jak najmniejszy wpływ na środowisko. Odpowiednio dobrane przeszklenia pozwoliły uzyskać efekt odbijającego się w elewacji lasu, a jednocześnie sprzyjającą nauce przestrzeń wewnętrzną – doświetlone sale dydaktyczne, optymalną temperaturę i ochronę przed hałasem.

REKLAMA

Aula Widowiskowo-Dydaktyczna Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku, mieści scenę, widownię, pracownie: teatralną, muzyczną i plastyczną, a także sale wykładowe i kawiarnię. Budynek zaprojektowany przez zespół architektów z pracowni PW Arkon oraz Meteor Architects to przykład nowoczesnej architektury, której forma i zastosowane materiały idealnie wpisują się w otaczający krajobraz.

Budynek wyróżnia frontowa fasada zbudowana z pionowych pasów miedzianej blachy, rytmicznie przedzielanych pasami przeszkleń. - Położenie auli na styku przestrzeni zurbanizowanej i terenów zielonych było dla nas największą inspiracją – mówi Bogdan Pszonak z Meteor Architects, współautor koncepcji. " Rytm i zmieniająca się kolorystyka miedzi, a jednocześnie odbijające się w refleksyjnych przeszkleniach drzewa, stylistycznie nawiązują do znajdującego się na przeciwko Lasu Zwierzynieckiego". Pozbawioną detali tylną część budynku wykonano z betonowej cegły, łącząc ją wizualnie z pozostałymi budynkami uczelnianymi. Zastosowane w obiekcie przeszklenia – na fasadzie, dachu, klatce schodowej czy łączniku – zostały odpowiednio dobrane pod kątem walorów estetycznych oraz korzyści użytkowych, takich jak odpowiednie doświetlenie wnętrz, ochrona akustyczna oraz niższe koszty eksploatacji.

Edukacja w zgodzie z naturą

Miedziano-szklana fasada położona jest od południowo-wschodniej strony, co wiąże się z dużym nasłonecznieniem w okresie letnim. Aby zapewnić optymalną temperaturę w znajdujących się w tej części budynku salach wykładowych, holu czy kawiarni, zastosowano szkło przeciwsłoneczne, które zabezpiecza wnętrza przed nadmiernym przegrzewaniem się pomieszczeń. Na fasadzie wykorzystano ponad 300 mkw. hartowanego, refleksyjnego szkła Pilkington.

Wnętrza pełne światła

Źródłem światła dziennego w budynku są również dwa świetliki dachowe podnoszące komfort i warunki edukacji. - Umieszczony w dachu podłużny świetlik przecina budynek wzdłuż głównego korytarza, niemal na całej długości, a dzięki przebiciom w stropach umożliwia dostęp światła dziennego do wszystkich trzech kondygnacji – wyjaśnia Bogdan Pszonak. - Drugi świetlik zapewnia bardzo dobre warunki pracy w sali plastycznej, gdzie odpowiednie oświetlenie odgrywa istotną rolę - dodaje.

Szkło znalazło zastosowanie także w przeszkleniu korytarza, łączącego nową aulę z budynkami uczelni. Pionowe pasy łącznika nawiązują do wertykalnych linii fasady, a ich kolorystyka idealnie koresponduje z szarym betonem. To samo szkło w układzie poziomym wykorzystano do oszklenia klatki schodowej budynku, nadając całości elegancki spójny charakter.

Komfort pracy twórczej

Przeszklenia białostockiej auli widowiskowej nadają jej atrakcyjny wygląd zewnętrzny i zapewniają komfortowe wnętrza. Są przy tym w pełni bezpieczne. Na fasadzie i dachu zastosowano połączenie szkła hartowanego o podwyższonej wytrzymałości mechanicznej ze szkłem laminowanym, które w momencie uderzenia pozostaje nienaruszone lub rozpada się w sposób bezpieczny, nie powodując zranienia. Laminowane szkło stanowi też dodatkową barierę dźwiękową, zapewniającą ograniczenie hałasu docierającego z zewnątrz. W połączeniu ze znajdującymi się w auli przesuwnymi ścianami akustycznymi, pozwalającymi dowolnie aranżować przestrzeń, rozwiązanie zapewnia wysoki poziom izolacji dźwiękowej, niezbędnej dla odbywających się tu wykładów, konferencji, przedstawień teatralnych czy koncertów.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY