REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowe życie wieży ciśnień w Busku-Zdroju

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 lis 2015 11:31
Nowe życie wieży ciśnień w Busku-Zdroju
Wieża Ciśnień w Busku-Zdroju - wizualizacja pracownia Tera Group
Nowe życie wieży ciśnień w Busku-Zdroju
Nowe życie wieży ciśnień w Busku-Zdroju
Nowe życie wieży ciśnień w Busku-Zdroju

Restauracja, mini browar i taras widokowy - tak się zmieni wybudowana pod koniec XIX wieku wieża ciśnień w Busku-Zdroju. Za projekt odpowiada pracownia Tera Group z Kielc.

REKLAMA

Jak wspominają architekci z pracowni Tera Group, projekt rewitalizacji istniejącej wieży ciśnień zakłada rozbudowę, przebudowę i nadbudowę istniejącego obiektu wieży o obiekt kubaturowy, oraz przebudowę ostatniej kondygnacji wieży wraz ze zmianą dachu.

Wieża posiada trzy kondygnacje nadziemne i jedną podziemną, z czego  pierwsza nadziemna, czyli parter ma 6 metrów wysokości. Wnętrze wieży  zostało zaaranżowane na klatkę schodową wraz z windą prowadzącą na  najwyższy jej poziom, który może pełnić funkcję przeszklonego tarasu  widokowego.

Nowo projektowany obiekt kubaturowy dostawiony do wieży będzie zaaranżowany na obiekt gastronomii z kuchnią na półprodukty.

Projektowany budynek ma dwie kondygnacje naziemne i jedną podziemną, w  której znajduje się otwarty mini browar z leżakownią, który pozwoli na  wgląd w proces produkcji piwnym entuzjastom.

Parter będzie stanowiła kuchnia wraz z zapleczem, natomiast wyższa kondygnacja będzie przeznaczona na dwie sale restauracyjno – bankietowe - nadmieniają architekci z Tera Group.

Urozmaiceniem bryły projektowanego obiektu będzie lekka przeszklona  sala jako rozwinięcie funkcji restauracyjnych w wieży na parterze, która  w okresie letnim mogłaby być otwartą przestrzenią z ogródkiem  restauracyjnym.

Projektowany przeszklony taras widokowy został  wzbogacony o drewniany detal, który występuje w miejscowej  architekturze. Zielonkawy kolor tej nadbudowy wieży jest również  charakterystycznym kolorem dla lokalnej architektury uzdrowiskowej.

Wcześniej wspomniane detale zostały wykorzystane również jako główny  motyw dekoracji nowoprojektowanego budynku koło wieży.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY