REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowoczesny projekt ośrodka sportowego

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 13 mar 2014 12:31
Nowoczesny projekt ośrodka sportowego
Projekt restauracji nad zalewem rybnickim, Rybnik, fot. TOPROJEKT
Nowoczesny projekt ośrodka sportowego
Nowoczesny projekt ośrodka sportowego
Nowoczesny projekt ośrodka sportowego
Nowoczesny projekt ośrodka sportowego
Nowoczesny projekt ośrodka sportowego
Nowoczesny projekt ośrodka sportowego
Nowoczesny projekt ośrodka sportowego

Rybnicki zalew jest jedną z ikon miasta. Przez lata szukano inwestora, który przywróci mu dawną świetność. Teraz powstał projekt, który ma szanse zmienić ten ważny dla rybniczan teren. Wiosną na terenie ośrodka rozpoczną się intensywne prace modernizacyjne. Jeszcze w 2014 r. powstanie restauracja nad samym zalewem, później ma być budowane molo.

REKLAMA

Początkiem prac nad projektem rewitalizacji terenu Ośrodka Sportów Wodnych i Rekreacji w Rybniku Stodoły było stworzenie „master planu” zawierającego wytyczne programowo-przestrzenne dla wieloletnich prac modernizacyjnych. Teren podzielony został na trzy strefy.

„Strefa nadbrzeża” ma zostać kompleksowo zmodernizowana. Odbudowany zostanie pomost dla żeglarzy i spacerowiczów. Dwa nowe pomosty przeznaczone będą dla pływającej kawiarni, windsurferów i do obsługi toru wakeboardowego. Poza funkcjami związanymi ze sportami wodnymi strefa nadbrzeża służyć ma głównie spacerom i wypoczynkowi.

Nieco dalej od nadbrzeża w „strefie aktywności” znajdzie się tor dla rolkarzy, który w okresie zimowym zamieniać się będzie w sztucznie naśnieżany, oświetlony tor dla narciarstwa biegowego. Powstaną też place zabaw, boiska, poletko do minigolfa, stoły do ping-ponga.

W „strefie wjazdu” od strony ulicy Rudzkiej rozbudowane zostaną parkingi, a jeden z obiektów nadających się do adaptacji zostanie zamieniony w budynek mieszczący szatnie centralne, zespoły sanitariatów, punkt informacji, wypożyczalnię sprzętu i kasy.

Pierwszym obiektem, którego budowa planowana jest na rok 2014 jest nowa restauracja. - Budynek został usytuowany tuż nad wodą, by w pełni wykorzystać walory miejsca. Z sal na piętrze, przez w pełni przeszklone ściany rozciągać się będzie rozległy widok na zalew. Pomiędzy salą główną, a salkami gabinetowymi zaprojektowaliśmy przestronny taras. Architektura operująca oszczędną formą, poprzez zastosowanie drewna w postaci okładzin i dźwigarów konstrukcyjnych z klejonki, posiada widoczne konotacje szkutnicze. Przy przylegającym do restauracji pomoście cumować ma pływająca kawiarenka. Restauracja, stanowiąca jeden z zasadniczych elementów ośrodka w pełni sezonu obsługiwać ma również kilka punktów gastronomicznych rozrzuconych po całym terenie – mówią przedstawiciele TOPROJEKT, pracowni, która wykonała projekt architektoniczny.

Do czasu zakończenia tej części inwestycji planuje się zachowanie istniejącego punktu gastronomicznego. Następnie lokal zostanie wyburzony, aby zwolnić miejsce pod budowę hotelu. Pokoje hotelowe, podobnie jak sale restauracyjne, zwrócone mają być w kierunku wody. Jednym z zasadniczych problemów dotychczasowego funkcjonowania ośrodka są wysokie koszty utrzymania wynikające w dużym stopniu z kosztów ogrzewania grzejnikami elektrycznymi. Rozwiązania przyjęte w nowo projektowanych obiektach oparte są na nowocześniejszych energooszczędnych technologiach wykorzystujących między innymi zalew jako dolne źródło dla pomp ciepła.

Budynek ma dwie kondygnacje (parter i piętro) o wysokości 9,3 m od poziomu terenu. Na elewacji od strony południowo-wschodniej i południowo-zachodniej na wysokości piętra zaprojektowano fasadę szklaną, która zapewni atrakcyjny widok na cały zbiornik wodny. Elewacje całego budynku będą osłonięte drewnianą pionową żaluzją elewacyjną.
Na parterze zaprojektowano hol wejściowy, szatnię, sanitariaty dla klientów, biuro, kuchnię z zapleczem szatnię i pomieszczenie socjalne dla pracowników oraz pomieszczenie techniczne na urządzenia pomp ciepła.

Na piętrze znajdą się: duża sala restauracyjna dla ok. 250 osób, sala dla 20 osób i dwie sale dla 10 osób każda. Pomiędzy salami przewidziano mobilne ścianki przesuwne co umożliwi połączenie ich w jedną większą przestrzeń. Na piętrze usytuowano również zadaszony taras.

Budynek będzie przystosowany dla osób niepełnosprawnych.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY