REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Plac Gustkowicza "zaprojektowali" mieszkańcy

  • Autor: UM w Gdańsku, Anna Dobrowolska
  • 23 cze 2014 12:14
Plac Gustkowicza "zaprojektowali" mieszkańcy
Wizualizacja Plac Gustkowicza, fot. UM Gdańsk
Plac Gustkowicza "zaprojektowali" mieszkańcy
Plac Gustkowicza "zaprojektowali" mieszkańcy
Plac Gustkowicza "zaprojektowali" mieszkańcy
Plac Gustkowicza "zaprojektowali" mieszkańcy
Plac Gustkowicza "zaprojektowali" mieszkańcy

Plac w Nowym Porcie będzie przestrzenią publiczną atrakcyjną dla wszystkich mieszkańców dzielnicy. O kształcie i charakterze placu zadecydowali mieszkańcy podczas zeszłorocznych konsultacji społecznych.

REKLAMA

W najbliższych dniach rozpoczną się prace budowlane na Placu Gustkowicza w Gdańsku. Zgodnie z oczekiwaniami mieszkańców stanie się on placem wielofunkcyjnym, z podświetlaną fontanną, sceną plenerową i miejscem zabaw dla najmłodszych. Główny plac Nowego Portu będzie nie tylko miejscem codziennego wypoczynku, ale także imprez okolicznościowych, czy plenerowych wystaw. A nową jakość zyska w ramach Programu Rewitalizacji Nowego Portu.

Konsultacje społeczne

O docelowym kształcie i charakterze placu zadecydowali mieszkańcy Nowego Portu podczas spotkań konsultacyjnych przeprowadzonych w minionym roku przez pracowników Referatu Rewitalizacji Wydziału Architektury, Urbanistyki i Ochrony Zabytków Urzędu Miejskiego w Gdańsku.

Na potrzeby dyskusji przygotowano trzy różne warianty proponowanego zagospodarowania placu. - Niezmiernie ważne było, aby stworzyć przestrzeń publiczną atrakcyjną dla wszystkich mieszkańców dzielnicy, niezależnie od wieku. By powstał plac wyposażony i zaprojektowany zgodnie z oczekiwaniami mieszkańców, który będą traktować jak swoje dzieło - podkreśla Grzegorz Lechman. - Mieszkańcy wskazali na potencjał placu jako miejsce kreowania różnorodnych działań o charakterze artystycznym. Stwierdzili, że oprócz funkcji rekreacyjnej i wypoczynkowej, plac powinien umożliwić także organizację ogólnodostępnych imprez o charakterze kulturalnym, czy artystycznym - dodaje.

Jak będzie wyglądał plac?

Zieleń - trawa, klomby, żywopłoty i drzewa. Będą też liczne miejsca do wypoczynku, oświetlenie parkowe oraz stojaki na rowery. W zagospodarowaniu placu udało się zachować część istniejącego drzewostanu. Pojawi się też kilka nowych drzew. Ostatecznie jednak zachowany zostanie charakter otwartej przestrzeni placu, jedynie dopełnionej pojedynczymi drzewami.

Znajdzie się też wydzielone żywopłotem miejsce do zabaw dla najmłodszych dzieci; pojawią się na stałe stoliki szachowe. W południowej części placu zostanie wykonana niewielka scena plenerowa, w formie niewysokiego wyniesienia terenu, na której będzie można organizować okazjonalne pokazy, występy zespołów, czy lokalnych grup muzycznych, a także uroczystości rocznicowe. Okazjonalnie będzie tu można także organizować kino na wolnym powietrzu. Na placu znajdą się odpowiednio przygotowane punkty zasilania, dzięki którym możliwe będzie nagłośnienie i oświetlenie imprez. Na obrzeżach części pieszych placu znajdą się miejsca siedzące.

Ważnym elementem wyposażenia placu będzie fontanna. Ostatecznie będzie ona zaprojektowana w formie płaskiej niecki wyposażonej w kilka sterowanych dysz. Wieczorami fontanna cieszyć będzie dodatkowo - strumienie wody będą bowiem podświetlane różnymi kolorami. Wyłączenie fontanny w okresie jesienno zimowym i zimowo - wiosennym, a także w czasie organizowanych imprez, festynów czy spotkań, umożliwi wykorzystanie obszaru płaskiej fontanny, jak zwykłej posadzki placu, co jest istotne przy dość ograniczonej przestrzeni placu.

Projektanci odsunęli chodniki od okien, aby zapewnić mieszkańcom budynków położonych przy placu, większe poczucie komfortu i prywatności. Obie dłuższe pierzeje placu wykorzystano na zaaranżowanie równoległych miejsc postojowych. Na południowej pierzei placu znajdą się miejsca postojowe usytuowane prostopadłe do pasa jezdnego, zlokalizowany tam obecnie śmietnik przeniesiony zostanie na podwórka wewnętrzne.

Prace powinny zakończyć się do października tego roku. Koszt inwestycji to ponad 2,5 mln zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.