REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Polska pracownia Forbis Group projektuje w Arabii Saudyjskiej

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 22 lip 2014 13:36
Polska pracownia Forbis Group projektuje w Arabii Saudyjskiej
Praha Medical Center w Arabii Saudyjskiej, projekt: Forbis Group
Polska pracownia Forbis Group projektuje w Arabii Saudyjskiej
Polska pracownia Forbis Group projektuje w Arabii Saudyjskiej
Polska pracownia Forbis Group projektuje w Arabii Saudyjskiej
Polska pracownia Forbis Group projektuje w Arabii Saudyjskiej
Polska pracownia Forbis Group projektuje w Arabii Saudyjskiej
Polska pracownia Forbis Group projektuje w Arabii Saudyjskiej

Arabia Saudyjska, choć coraz bliższa zachodnim standardom, wciąż kojarzy się z egzotyką i orientalną architekturą. Jednak tym razem inwestorzy z Bliskiego Wschodu postanowili zaangażować do współpracy profesjonalistów ze starego kontynentu, a dokładniej architektów z polskiej pracowni Forbis Group.

REKLAMA

Dla saudyjskich klinik przyciągnięcie klientów i przekonanie ich, by skorzystali z usług miejscowych profesjonalistów, stanowi nie lada wyzwanie. Na odważny krok zdecydował się właściciel właśnie powstającego Praha Medical Center. Postanowił zbudować centrum medyczne według najwyższych zachodnich standardów – nowoczesny obiekt, jakiego nie powstydziłyby się największe europejskie miasta. W klinice zatrudnienie znajdą europejscy specjaliści. Za projekt wnętrza odpowiada polska firma Forbis Group.

- Zamysłem przy projektowaniu wnętrza kliniki rehabilitacyjnej było stworzenie nowoczesnej przestrzeni spełniającej europejskie wymogi i standardy oraz przyjaznej klientom - mówi Dominika Ladowska autorka projektu z Forbis Group.

- Koncepcja zakładała stworzenie miejsca całkowicie pozbawionego nawiązań do arabskiej kultury, bez orientalnych dekoracji, bogatych zdobień i złoceń, wielobarwnych akcentów - położyliśmy nacisk na minimalizm, sterylność, stylową prostotę - dodaje Dominika Ladowska.

Centrum mieści się w trzypiętrowym budynku. Jego wnętrze dynamiką oraz kolorystyką oddaje nowoczesny charakter kliniki. Dominującym elementem konceptu jest ortogonalna kompozycja posadzki oraz ściany w neutralnych kolorach, pokryte tapetą winylową bądź farbą. Silnym akcentem jest liniowe oświetlenie oraz kubistyczne kanapy. Projekt zakładał koncepcję nocnego oświetlenia korytarza ściennymi oprawami ledowymi. W przychodni wykorzystano okleiny winylowe na ścianach oraz w przestrzeniach wspólnych.

Aby osiągnąć efekt klinicznej sterylności z zachowaniem przyjaznej atmosfery wnętrza, połączono delikatną, pastelową kolorystykę z ciepłym drewnem oraz PCV imitującym drewno - na suficie i ścianie. W strefie lobby centrum medycznego aranżację dopełniają nowoczesne meble.

Ze względu na lokalizację, projekt obok wdrażania zachodnich zasad projektowania, przewidywał poszanowanie tradycji muzułmańskich – klinika zachowała religijny podział na strefę męską, kobiecą i dziecięcą. Poziom parteru został zaaranżowany dla części męskiej, piętro pierwsze dedykowane jest kobietom, natomiast poziom drugi to pomieszczenia oddziału dziecięcego. Sekcje damska i męska, pomimo że posiadają oddzielne wejścia i znajdują się w różnych częściach budynku, są spójne kompozycyjnie i stylistycznie. Ciekawym wyglądem i rozwiązaniami charakteryzuje się strefa dziecięca - projekt zakładał dynamiczne wnętrze, pełne żywych, radosnych kolorów. Do dekoracji bawialni wykorzystano tapety winylowe z nadrukiem. Zaproponowano dwa rzędy poręczy - na wysokościach dla małych i dużych pacjentów. Kolorystyka zabudowy jest uniseksowa, co nadaje wnętrzom neutralny charakter. Dodatkowo zaaranżowano przestrzenie dedykowane na miejsca zabaw dla dzieci.

Same gabinety zaprojektowano tak, aby odbiegały od klasycznej koncepcji sal zabiegowych. Uwagę skupiono na domowym charakterze wnętrza mającym za zadanie odprężyć pacjenta oraz osoby towarzyszące.

Termin wykonania projektu wyznaczono na drugą połowę 2014 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY