REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej

  • Autor: Politechnika Gdańska
  • 09 kwi 2014 13:02
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Konkurs kampus Politechnika Gdańska, fot. PG i Studio Projekt
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej
Pomysł na kampus Politechniki Gdańskiej

Kampus Politechniki Gdańskiej ma być otwarty i przyjazny. Konkurs koncepcyjny na zagospodarowanie strefy wejściowej historycznej części kampusu PG został właśnie rozstrzygnięty.

REKLAMA

Przedmiotem konkursu było opracowanie koncepcji nowego zagospodarowania obszaru strefy wejściowej historycznej części kampusu Politechniki Gdańskiej, dostępnej od ulicy Gabriela Narutowicza i północnego krańca ulicy Siedlickiej. Zdaniem sądu konkursowego najlepszą propozycję przygotowało olsztyńskie Studio Projekt. Autorska pracownia architektoniczna, zespół architektów w składzie: Ryszard Bąk, Anna Mikulska-Bąk, Piotr Mikulski-Bąk.

– Jestem bardzo szczęśliwa z wygranej w konkursie – powiedziała Anna Mikulska-Bąk tuż po odczytaniu werdyktu. – Prowadzimy firmę rodzinną, wszyscy jesteśmy absolwentami Politechniki Gdańskiej, co wcale nie ułatwiło nam zadania. Nad projektem pracowaliśmy dwa miesiące. Bardzo zależało nam na zwycięstwie - dodała.

Myślą przewodnią projektu jest ograniczenie ruchu kołowego. Rektor PG, prof. Henryk Krawczyk zauważył, że zwycięska praca wyróżnia się harmonią układu pieszo-jezdnego oraz wyeksponowaniem zieleni.

– Podjęliśmy ryzykowną decyzję o wyeliminowaniu ruchu samochodowego z alei ogarniającej teren kampusu. Aleja dostępna jest tylko dla pieszych. Zaprojektowaliśmy pas zieleni z pomostami i siedziskami, gdzie można podyskutować i odpocząć – opowiada Mikulska-Bąk. – W nocy aleja jest podświetlona nie tylko tradycyjnym oświetleniem, ma także wmontowane w posadzkę podłużne oprawy ledowe. Dzięki temu wieczorem zyskamy niesamowity klimat, kojarzący się z rozświetloną wodą.

Mowa o alei przebiegającej od północy łączącej plac przed wejściem do Gmachu Głównego z budynkiem Wydziału Chemicznego od wschodu, od zachodu z budynkami: Wydziału Mechanicznego, Wydziału Elektrotechniki i Automatyki, Audytorium Novum, aż do bramy przy ul. Siedlickiej. Inspiracją dla kształtowania alei były zdjęcia z materiałów archiwalnych, które uwidoczniają relacje przestrzenne między budynkami a placem przedwejściowym i aleją. Z opisu projektu wynika, iż ideą naczelną było odtworzenie rangi zarówno placu, jak i alei przy zastosowaniu nowoczesnych materiałów. Nawierzchnię zaprojektowano z płyt garnitowych zróżnicowanych wymiarami i odcieniami szarości.

Plac przed wejściem do Gmachu Głównego zaprojektowano jako otwartą przestrzeń o kształcie regularnego prostokąta, co daje możliwość wykorzystania go na większe zgromadzenia.

Podczas ogłoszenia wyników konkursu prof. Lucyna Nyka, przewodnicząca sądu konkursowego zaakcentowała, że I nagrodę przyznano przede wszystkim za wysokie wartości krajobrazowe, kompozycyjne i artystyczne, w tym propozycję uwydatnienia i uporządkowania osi poprzecznej poprowadzonej wzdłuż pierzei historycznej zabudowy kampusu. Doceniono ponadto wysokiej jakości strefy wypoczynku i rekreacji o zróżnicowanej kompozycji i wyrazie formalnym. Jury spodobała się także modyfikacja systemu ruchu drogowego, w tym jego całkowite usunięcie z przedpola strefy wejściowej Gmachu Głównego.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY