REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Przedszkole zamienione na Centrum Innowacji i Transferu Technologii

  • Autor: slaskie.pl
  • 11 sie 2015 09:30
Przedszkole zamienione na Centrum Innowacji i Transferu Technologii
Centrum Innowacji i Transferu Technologii - adaptacja i rozbudowa dawnego budynku przedszkola w Gliwicach na potrzeby Politechniki Śląskiej, fot. slaskie.pl
Przedszkole zamienione na Centrum Innowacji i Transferu Technologii
Przedszkole zamienione na Centrum Innowacji i Transferu Technologii
Przedszkole zamienione na Centrum Innowacji i Transferu Technologii
Przedszkole zamienione na Centrum Innowacji i Transferu Technologii

To architekci Grzegorz Nawrot i Tomasz Wagner zaadaptowali i rozbudowali dawny budynek przedszkola w Gliwicach na potrzeby Politechniki Śląskiej.

REKLAMA

Nieczynne ze względu na zły stan techniczny przedszkole, w wielokrotnie przebudowywanym budynku przy Wydziale Chemicznym, zostało przeznaczone na siedzibę instytucji i jednostek zajmujących się rozwojem przedsiębiorczości akademickiej w ramach działalności Politechniki Śląskiej.

Bezpośrednim celem projektu było wzmocnienie roli Politechniki Śląskiej w rozwoju przedsiębiorczości, aktywnym udziale w tworzeniu konkurencyjnej gospodarki, tworzenia warunków rozwoju nowych firm innowacji i transferu technologii.

W ramach zoptymalizowanego kosztowo projektu wykonano prace adaptacyjne istniejącego obiektu, dobudowę strefy wejściowej, sali konferencyjnej i zagospodarowanie bezpośredniego otoczenia.

Budynek otrzymał nową klatkę schodową i windę, zapewniającą pełną dostępność osobom niepełnosprawnym. Parter mieści sekretariat, kierownictwo i dwie salki szkoleniowe dla wszystkich podmiotów zlokalizowanych w obiekcie. Do korpusu dobudowana zostało audytorium z holem z aneksem szatniowym. Na pierwszym piętrze znajdują się pomieszczenia biurowe, a na całkowicie przebudowanym poddaszu stanowiska przedsiębiorczości akademickiej.

Centrum Innowacji i Transferu Technologii - adaptacja i rozbudowa dawnego budynku przedszkola w Gliwicach na potrzeby Politechniki Śląskiej walczy w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego 2015.

Do 16. edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego zgłoszono 31 realizacje. Podobnie jak w roku ubiegłym nagrody i wyróżnienia przyznane zostaną w czterech kategoriach: przestrzeń publiczna, zrewitalizowana przestrzeń publiczna, obiekt użyteczności publicznej, zrewitalizowany obiekt użyteczności publicznej. Łączna pula nagród w konkursie wynosi 60 tys. zł.

Adaptacja i rozbudowa dawnego budynku przedszkola w Gliwicach na potrzeby Politechniki Śląskie według projektu architektów Grzegorza Nawrota i Tomasza Wagnera jest jedną z realizacji zgłoszonych do konkursu. Laureatów konkursu wyłonionych przez jury poznamy w październiku br.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY