REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Przyjazne podwórko dla wszystkich

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 30 sty 2015 10:09
Przyjazne podwórko dla wszystkich
Koncepcja zagospodarowania podwórka w Poznaniu, fot. Joanna Magdalena Pracka
Przyjazne podwórko dla wszystkich
Przyjazne podwórko dla wszystkich

Jak zmienić zwyczajne podwórko, w miejsce przyjazne dla każdego z nową funkcją społeczno-rekreacyjną? Propozycję ma architekt krajobrazu Joanna Magdalena Pracka.

REKLAMA

- W tworzeniu koncepcji projektowej wzięto pod uwagę przede wszystkim stan obecny podwórka w celu zaadoptowania istniejących elementów i wykorzystaniu ich w dalszych etapach planowania zagospodarowania miejsca - mówi Joanna Magdalena Pracka, architekt krajobrazu.

Nadrzędną ideą było przekomponowanie kompozycji na nieco bardziej estetyczną z zachowaniem i nawiązaniem do stylu otoczenia (wprowadzone elementy z cegieł pokrywają się z już odsłoniętymi i widocznymi fragmentami ścian otaczających podwórze). Istotne było również nadanie nowej funkcji – społeczno-rekreacyjnej. Miejsce to ma służyć nie tylko pod kątem technicznym (wywóz śmieci) ale umożliwić odpoczynek w cieniu okazałych, istniejących drzew oraz nowo posadzonej roślinności. Całość kompozycji utrzymana jest w delikatnie industrialnym tonie ze wstawkami koloru pomarańczowo-czerwonego i cegieł.

Dla osiągnięcia pierwszego celu zdecydowano się na  pozostawienie ale odrestaurowanie betonowych nawierzchni. Istniejące murki poddać należy tynkowaniu i odświeżeniu, a ich dodatkowym elementem ozdobnym będą pojedyncze cegły przymocowywane do murków. Ceglane obrzeża pojawią się również wzdłuż ścieżki prowadzącej do śmietnika oraz wokół niektórych rabat kwiatowych na trawniku. Istotną zmianą jest usunięcie płyt chodnikowych przebiegających środkiem podwórza wykonanie betonowej ścieżki wzdłuż ściany śmietnika aż do lewego narożnika. W miejscu tym zaplanowano stojak na 4 rowery o przedłużonym zadaszeniu oraz z wmontowaną furtką na klucz lub kłódkę. Elementy te mają zapobiec przed ewentualną kradzieżą lub wyniesieniem sprzętu rowerowego nad murkami. Zadaszenie chronić ma przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Aby ograniczyć koszty dobudowywania brakującego fragmentu ściany w narożniku zaproponowano posadzenie pnącza rozrastającego się na ceglaną ścianę. Elewację śmietnika również należy poddać ponownemu otynkowaniu, mimo, iż w jej pobliżu zaplanowano nasadzenia roślin. Trzepak, jako element charakterystyczny podwórek w kamienicach zdecydowano się zachować i udekorować kwitnącymi oraz zimozielonymi roślinami. W jego „oknie” pod murem zaproponowano nasadzenia wyjątkowo atrakcyjnego gatunku krzewu – derenia, którego pędy zimą przyjmują intensywnie czerwoną barwę. Na najwyższej  ścianie muru zaproponowano pnącza maskujące jej powierzchnię, a miejscu tym zaprojektowano ławki montowane do muru (na wypadek próby kradzieży).  Dodatkowym elementem ozdobnym są betonowe słupy pomalowane na pomarańczowo i zamocowane na pewnej wysokości nad głowami siedzących na ławkach ludzi. Na końcu słupów przymocowano łańcuchy, rozpięte i przymocowane do gruntu w otoczeniu roślin. Zimą spływająca po ich powierzchni woda tworzy atrakcyjne widokowo sople. Grunt pod ławkami pokryty jest ceramicznym grysem. Pod rozłożystym i dość wysokim krzewem występującym w prawym narożniku podwórka umieszczono drewnianą ławkę z siedziskami rozmieszczonymi wokół pnia. Sugeruje się przycięcie gałęzi o 1,5 metra od ziemi. W pobliżu tego miejsca zaplanowano stojący karmnik dla ptaków. Sprzyjać to będzie realizacji drugiego celu projektowemu, integracji społecznej mieszkańców oraz obserwowaniu przyrody. Dodatkowym elementem ułatwiającym korzystanie z przestrzeni są dwie rampy podjazdowe przymocowane do schodów. Umożliwią łagodniejsze sprowadzanie pojemników na śmieci oraz odprowadzanie rowerów. Puste obecnie miejsce w lewym narożniku pod kamienicą zaadoptowano w rabatę roślin cieniolubnych. W przeciwległym narożniku również wprowadzono kilka roślinnych okazów. We wnęce przed wejściem na omawiany teren zaplanowano jedną ławkę z myślą o palaczach. Obszar wyposażony będzie w kosze na śmieci oraz lampy doświetlające wejście oraz schowek na rowery.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY