Ratusz Marszałkowski spod kreski Horizon Studio



Propertydesign.pl - 30-05-2014 09:53


Do końca 2018 r. powstać ma nowy Ratusz Marszałkowski w Krakowie. Projekt architektoniczny przygotowało konsorcjum biur Horizone Studio i Małeccy Biuro Projektowe. Nowoczesny i energooszczędny kompleks budynków będzie mieścił się przy Rondzie Grzegórzeckim.

W nowym budynku Urzędu Marszałkowskiego ma mieścićsię: Sejmik WM, Zarząd Województwa, poszczególne departamenty Urzędu Marszałkowskiego czy biura jednostek samorządowych. Już wiadomo, że część pomieszczeń będzie wynajmowana pod działalność komercyjną, m.in. sklepy, lokale gastronomiczne, przedszkole i ośrodek zdrowia.

Projekty architektoniczne zostały wyłonione w ramach międzynarodowego konkursu architektonicznego, który odbył się w październiku 2013 r. Wyłoniono wtedy trzy najlepsze prace, które zostały następnie szczegółowo ocenione pod względem ich funkcjonalności, oddziaływania na środowisko, użyteczności socjalno-kulturalnej, a także kosztów realizacji. Zamawiający oczekiwał od architektów wysokiej jakości rozwiązań funkcjonalnych i przestrzennych, które odzwierciedlają rangę obiektu. Jednocześnie kładziono nacisk na optymalizację kosztów budowy i eksploatacji Ratusza Marszałkowskiego, a także uwzględnienie najnowszych osiągnięć technologicznych, co ma sprawić, że budynek będzie energooszczędny. Wybrana finalnie koncepcja przedstawiona przez krakowskie biuro Horizone Studio we współpracy z Małeccy Biuro Projektowe z Katowic, otrzymała najwyższą liczbę punktów we wszystkich głównych kategoriach.

Zgodnie z uzasadnieniem Sądu Konkursowego, praca zaproponowana przez Horizon Studio została nagrodzona za:
- interesującą próbę stworzenia atrakcyjnej funkcjonalnie i kompozycyjnie przestrzeni miejskiej w postaci niewielkiego, wewnętrznego skweru stanowiącego centrum założenia i prowadzących doń podcieni i pasaży,
- wzmocnienie znaczenia pierzei i uzyskanie zróżnicowanej, wieloplanowej sylwety stanowiącej dominantę w strefie Ronda Grzegórzeckiego,
- poprawną perspektywę dalszej rozbudowy wzmacniającej walory kompozycyjne założenia,
- klarowny podział funkcji oraz staranność w zakresie rozwiązań proekologicznych budynku.

Przy projekcie architektonicznym współpracowali również Rafał Schurma, z którym konsultowano rozwiązania dotyczące budownictwa zielonego. Instalacje sanitarne zaproponował firma HVAC s.c., a konstrukcję Marcin Matoga Konstrukcje Budowlane.