REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ratusz Marszałkowski spod kreski Horizon Studio

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 30 maj 2014 09:53
Ratusz Marszałkowski spod kreski Horizon Studio
Projekt Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie według Horizon Studio we współpracy z Małeccy Biuro Projektowe
Ratusz Marszałkowski spod kreski Horizon Studio
Ratusz Marszałkowski spod kreski Horizon Studio
Ratusz Marszałkowski spod kreski Horizon Studio
Ratusz Marszałkowski spod kreski Horizon Studio
Ratusz Marszałkowski spod kreski Horizon Studio

Do końca 2018 r. powstać ma nowy Ratusz Marszałkowski w Krakowie. Projekt architektoniczny przygotowało konsorcjum biur Horizone Studio i Małeccy Biuro Projektowe. Nowoczesny i energooszczędny kompleks budynków będzie mieścił się przy Rondzie Grzegórzeckim.

REKLAMA

W nowym budynku Urzędu Marszałkowskiego ma mieścićsię: Sejmik WM, Zarząd Województwa, poszczególne departamenty Urzędu Marszałkowskiego czy biura jednostek samorządowych. Już wiadomo, że część pomieszczeń będzie wynajmowana pod działalność komercyjną, m.in. sklepy, lokale gastronomiczne, przedszkole i ośrodek zdrowia.

Projekty architektoniczne zostały wyłonione w ramach międzynarodowego konkursu architektonicznego, który odbył się w październiku 2013 r. Wyłoniono wtedy trzy najlepsze prace, które zostały następnie szczegółowo ocenione pod względem ich funkcjonalności, oddziaływania na środowisko, użyteczności socjalno-kulturalnej, a także kosztów realizacji. Zamawiający oczekiwał od architektów wysokiej jakości rozwiązań funkcjonalnych i przestrzennych, które odzwierciedlają rangę obiektu. Jednocześnie kładziono nacisk na optymalizację kosztów budowy i eksploatacji Ratusza Marszałkowskiego, a także uwzględnienie najnowszych osiągnięć technologicznych, co ma sprawić, że budynek będzie energooszczędny. Wybrana finalnie koncepcja przedstawiona przez krakowskie biuro Horizone Studio we współpracy z Małeccy Biuro Projektowe z Katowic, otrzymała najwyższą liczbę punktów we wszystkich głównych kategoriach.

Zgodnie z uzasadnieniem Sądu Konkursowego, praca zaproponowana przez Horizon Studio została nagrodzona za:
- interesującą próbę stworzenia atrakcyjnej funkcjonalnie i kompozycyjnie przestrzeni miejskiej w postaci niewielkiego, wewnętrznego skweru stanowiącego centrum założenia i prowadzących doń podcieni i pasaży,
- wzmocnienie znaczenia pierzei i uzyskanie zróżnicowanej, wieloplanowej sylwety stanowiącej dominantę w strefie Ronda Grzegórzeckiego,
- poprawną perspektywę dalszej rozbudowy wzmacniającej walory kompozycyjne założenia,
- klarowny podział funkcji oraz staranność w zakresie rozwiązań proekologicznych budynku.

Przy projekcie architektonicznym współpracowali również Rafał Schurma, z którym konsultowano rozwiązania dotyczące budownictwa zielonego. Instalacje sanitarne zaproponował firma HVAC s.c., a konstrukcję Marcin Matoga Konstrukcje Budowlane.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY