REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Riegler Riewe Architekten zaprojektuje dworzec w Goleniowie

  • Autor: SARP Szczecin
  • 24 sie 2015 09:59
Riegler Riewe Architekten zaprojektuje dworzec w Goleniowie
Projekt w Goleniowie, pierwsza nagroda: Riegler Riewe Architekten
Riegler Riewe Architekten zaprojektuje dworzec w Goleniowie
Riegler Riewe Architekten zaprojektuje dworzec w Goleniowie
Riegler Riewe Architekten zaprojektuje dworzec w Goleniowie
Riegler Riewe Architekten zaprojektuje dworzec w Goleniowie
Riegler Riewe Architekten zaprojektuje dworzec w Goleniowie

Rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji zintegrowanego węzła przesiadkowego wraz z wielofunkcyjnym dworcem kolejowo-autobusowym w Goleniowie. Pierwszą nagrodę zdobyła pracownia Riegler Riewe Architekten.

REKLAMA

Celem konkursu było opracowanie koncepcji zintegrowanego węzła przesiadkowego wraz z wielofunkcyjnym dworcem kolejowo-autobusowym w Goleniowie powiązanym z Centrum Kultury i Aktywności Lokalnej na terenie przy pl. Piłsudskiego w Goleniowie.

Pierwszą nagrodę dla pracowni Riegler Riewe Architekten przyznano za zdecydowane przeprowadzenie syntetycznej i klarownej koncepcji przestrzenno - funkcjonalnej zespołu, dobrze wpisującego się w urbanistykę miejsca.

Jury wysoko oceniło jednorodność i spójność języka architektonicznego całego zespołu, czytelność i świetną funkcjonalność układu komunikacyjnego z prawidłowo wskazanymi, rozdzielonymi strefami parkowania. Praca posiada bardzo czytelny i jasny podział etapowy inwestycji, powodując, że każdy z etapów stanowi zamkniętą i skończoną całość urbanistyczną - czytamy w uzasadnieniu na stronie SARP Szczecin.

Architektura zaproponowana przez Riegler Riewe Architekten oparta jest na prostych, lapidarnych i współczesnych formach, stanowi silną dominantę miejsca, nadając mu, poprzez wyeksponowanie w pierwszym planie budynku Centrum Kultury, nowego znaczenia. Poprzez kontrast, podkreśla znaczenie obiektów historycznych w obszarze opracowania –  rampy rozładunkowej i starej wieży ciśnień.

Na podkreślenie zasługują dobrze skomponowane, sprzężone przestrzenie publiczne wokół kompleksu. Prostota konstrukcji wpływa na ekonomiczność rozwiązania i łatwą możliwość modernizacji. Jury z uznaniem oceniło również wskazania projektu do minimalizowania wielkości i funkcji zespołu – w szczególności w zakresie programu samego dworca kolejowo - autobusowego. Propozycja parkingu podziemnego jest zdaniem sądu konkursowego bardzo interesująca i prawidłowa, choć budzi wątpliwości co do budżetu przeznaczonego przez Inwestora na I etap realizacji.

Zalecenia pokonkursowe:
W dalszych etapach projektowania bezwzględnie należy zastosować dwie dodatkowe windy osobowo-towarowe łączące poziom przejścia na perony z samymi peronami. Zgodnie z uwagą w opinii do pracy, należy przeanalizować z Inwestorem ekonomiczną możliwość realizacji poziomu -2 parkingu podziemnego. Zaleca się w opracowaniu pokonkursowym przeanalizowanie możliwości powiększenia foyer sali widowiskowo-koncertowej.

Skrócony opis projektu:

1 nagroda (12 tys. zł i zlecenie wykonania projektu realizacyjnego) dla Riegler Riewe Architekten w składzie:

- Prof. Arch. DI Florian Riegler, 
- Prof. Arch. DI Roger Riewe,
- Arch. DI Mikołaj Szubert-Tecl,
- mgr inż. arch. Paweł Skóra,
- mgr inż. arch. Dorota Żurek,
- mgr inż. arch. Paulina Kostyra-Dzierżęga,
- stud. Aleksandra Hantkiewicz



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY