REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Świeże spojrzenie na Targ Rybny studentów architektury z Gdańska

  • Autor: Politechnika Gdańska
  • 23 cze 2015 13:13
Świeże spojrzenie na Targ Rybny studentów architektury z Gdańska
I nagroda - Adrian Golab, Michał Bainka oraz Witali Suchan, fot. Politechnika Gdańska
Świeże spojrzenie na Targ Rybny studentów architektury z Gdańska
Świeże spojrzenie na Targ Rybny studentów architektury z Gdańska
Świeże spojrzenie na Targ Rybny studentów architektury z Gdańska
Świeże spojrzenie na Targ Rybny studentów architektury z Gdańska
Świeże spojrzenie na Targ Rybny studentów architektury z Gdańska

Jak zagospodarować Targ Rybny? Studenci architektury z Politechniki Gdańskiej mają śmiały pomysł na ten gdański plac.

REKLAMA

Studencki konkurs na zagospodarowanie Targu Rybnego w Gdańsku wygrał zespół w składzie: Michał Bainka, Adrian Golab, Witali Suchan. To międzynarodowa ekipa, bo Golab i Suchan przyjechali na PG w ramach programu Erasmus z Universität Kassel. W nagrodę otrzymali 7 tysięcy złotych. 

– Targ Rybny jest jednym z nielicznych placów w Gdańsku, który jest otwarty na wodę – mówi Michał Bainka, student Wydziału Architektury. – Głównym założeniem naszego projektu jest wzrost znaczenia Targu Rybnego jako przestrzeni publicznej. Z uwagi na dużą liczbę inwestycji realizowanych w jego otoczeniu stanie się on często odwiedzaną przestrzenią. Dla wielu turystów będzie to punkt startowy podczas wizyty w Gdańsku.

Studenci zaprojektowali budynek, znajdujący się pomiędzy historycznym Targiem Rybnym a Rybackim Pobrzeżem. To idealne miejsce na przestrzenie wystawiennicze oraz punkt informacyjny.

– Odwiedzając budynek turyści będą mieli okazję zorientować się w układzie miasta i jego zabytków, a także dowiedzieć się jak najlepiej zaplanować zwiedzanie – twierdzi  Bainka.

Zaplanowana przestrzeń wystawienniczo-konferencyjna może służyć zarówno turystom, jak i mieszkańcom. Mogłyby się w niej odbywać wystawy, spotkania, debaty i warsztaty, etc.

Forma budynku zaprojektowanego przez przyszłych architektów domyka pierzeję Targu Rybnego pozostawiając jednak (dzięki wycięciu w parterze) widok na plac, który jest otwarty na pobrzeże. W ten sposób powstała „brama”, która otwiera Targ Rybny na wschód. A równocześnie zachęca spacerujących wzdłuż Motławy do odwiedzenia Targu Rybnego.

Ciekawym aspektem zwycięskiej pracy jest także amfiteatr powstały poprzez zestopniowanie nabrzeża. W projekcie został on umiejscowiony w bezpośrednim sąsiedztwie głównego budynku. 

– Nagrodę przyznano za śmiałe wprowadzenie kubatury, przy jednoczesnym zachowaniu integralności i ciągłości placu oraz zaakcentowanie historycznej linii nieistniejącej zabudowy. Jury doceniło także uwzględnienie kontekstu historycznego we współczesny sposób oraz zachowanie jednolitego charakteru przestrzeni podkreślonego formą posadzki – odczytał uzasadnienie sądu konkursowego Andrzej Duch, dyrektor Wydział Urbanistyki, Architektury i Ochrony Zabytków Urzędu Miejskiego w Gdańsku.

Efekty konkursu organizowanego przez Wydział Architektury oraz Wydział Urbanistyki, Architektury i Ochrony Zabytków Urzędu Miejskiego w Gdańsku, posłużą do dalszych prac związanych z upiększaniem Gdańska.

Łączna pula nagród w konkursie wynosiła 20 tysięcy złotych. 4 tysiące złotych wpłynęły na konto laureatów drugiego miejsca: Sławomira Orłowskiego, Aleksandry Fajfer i Małgorzaty Jedlińskiej. Jury przyznało dwa równorzędne trzecie miejsca zespołom w składzie: Marta Potulska i Jakub Nanowski oraz Piotr Ciołkowski i Mateusz Butkiewicz. Każdy zespół otrzymał po 2 tysiące złotych. Po tysiąc złotych odebrali autorzy pięciu wyróżnionych projektów.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY