REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą

  • Autor: Anna Liszka, Propertydesign.pl
  • 23 lip 2015 09:59
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Klinika Ali Mohammed T. Al-Ghanim, fot. Nelson Garrido
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą
Szpital w Kuwejcie urzeka zjawiskową architekturą

Klinika Ali Mohammed T. Al-Ghanim w Kuwejcie została zaprojektowana przez pracownię AGi architects. Prywatność i bezpieczeństwo - to główne cele, które przyświecały architektom w pracy nad projektem.

REKLAMA

Klinika w Kuwejcie zaprojektowana przez AGi architects to modelowy przykład projektu szpitala. Trudne kwestie, takie jak prywatność i bezpieczeństwo zostały rozwiązane za pomocą pionierskich rozwiązań.

Na uwagę zwraca koncepcja niezwykłej fasady, za którą kryje się dziedziniec szpitala. Bryła kliniki sprawia wrażenie monolitycznego budynku, mocno ugruntowanego w przestrzeni. Tworzy wysoki mur chroniąc prywatność pacjentów.

Część elewacji została wykonana z blachy perforowanej, pozwoliło to wprowadzić wystarczającą ilość światła do pomieszczeń. Za nią kryje się wewnętrzny dziedziniec - niewidoczny dla postronnych, oprócz maksymalizacji prywatności, dostarcza naturalne światło wnętrzom kliniki i umożliwia naturalną wentylację.

Wchodząc do kliniki, pacjentów witają kolorowe, ceramiczne mozaiki. Każdy kolor - oznacza inny oddział medyczny, ułatwi to pacjentom i ich gościom podczas pobytu w klinice, poruszanie się po klinice. To powszechna praktyka na użytek szpitali, która jest szczególnie przydatna, gdy użytkownicy pochodzą z różnych kultur i nie tylko nie znają języka, ale korzystają z różnych alfabetów (Devanagari, arabski lub łaciński).

Architekci zorganizowali tak przestrzeń wewnątrz szpitalu, aby było jak najwięcej połączonych pokoi i pomieszczeń ogólnodostępnych, unikając tak typowych dla szpitali, długich i źle oznakowanych korytarzy.

Realizacja: 2011-2014 r.

Design Team: Nasser B. Abulhasan, Joaquin Pérez-Goicoechea
Architectural Team: Stefania Rendinelli, Hanan Alkouh, Gwenola Kergall, Bruno Gomes i Ana López Cerrato

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY