REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 lis 2015 09:04
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
fot. Autorska Pracownia Architektury Konrad Loesch
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu
Ta biblioteka będzie miejscem do czytania i relaksu

Miejską Bibliotekę Publiczną w Mielcu zaprojektuje Autorska Pracownia Architektury Konrad Loesch. To ona otrzymała pierwszą nagrodę w rozstrzygniętym niedawno konkursie architektonicznym.

REKLAMA

Jedną z podstawowych wytycznych projektu biblioteki i otaczającego terenu jest Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego przedstawiający granice możliwej rozbudowy budynku w odległości około 3-5m od istniejącego budynku. - Pomimo ograniczeń przestrzennych i konstrukcyjnych staraliśmy się uwolnić reprezentacyjną przestrzeń holu - wspominają architekci z Autorskiej Pracowni Architektury Konrad Loesch.

Projekt został przygotowany przez Autorską Pracownię Architektury Konrad Loesch w zespole autorskim: arch. Konrad Loesch, arch. Magdalena Wrona, arch. Ewelina Galas, przy współudziale: Pavlo Ksonzyk, Agnieszka Pomietło.

Idea

Na bazie istniejącej lekko zmodyfikowanej konstrukcji stworzono w sercu trzon mieszczący ogólnodostępne funkcje takie jak wystawy, czytelnie, miejsca do relaksu i pracy. Hol kształtuje się wokół trzonu i przenika się z nim na poziomie parteru, dzięki czemu jego duża powierzchnia staje się zróżnicowana pod względem wysokości kondygnacji i charakteru przestrzeni: otwarta, osłoniona. Taki układ przestrzenny generuje kołowy swobodny ruch i łączy dwie strefy wejściowe. W budynku znajdują się dwa główne wejścia połączone najwyższą dwukondygnacyjną częścią holu. Jedno wejście znajduje się na przedłużeniu głównego ciągu pieszego po zachodnie stronie domu kultury, a drugie równie ważne od strony parku bibliotecznego.

Ideą kształtowania funkcji było uwolnienie książek i materiałów bibliotecznych. Woluminy, czasopisma i magazyny znajdują się w otwartych przestrzeniach dostępnych z holu w wielu miejscach. Wypożyczalnia literatury popularnonaukowej, wypożyczalnia literatury naukowej, czytelnia naukowa i czytelnia czasopism bieżących zostały zaprojektowane na dwóch piętrach w północnym skrzydle budynku i są ogólnodostępne. Najważniejsza funkcja biblioteki zostaje otwarta i wystawiona na pokaz. Północna ściana ograniczająca hol eksponuje regały książek dostępnych bezpośrednio i zachęca do czytania.

E-wypożyczalnia oraz e-czytelnia znajdują się na trzecim piętrze i mają dostęp do tarasu. Taras na trzecim piętrze to przestrzeń reprezentacyjna dostępna dla pracowników i dla użytkowników biblioteki, umożliwiająca relaks i czytanie książek na świeżym powietrzu z pięknym widokiem na park. Taras może też służyć jako elitarna przestrzeń do spotkań z autorami na świeżym powietrzu. Ważnym elementem budynku jest również salonik artystyczny. Wyniesiony na pierwsze piętro jest wysoką, reprezentacyjną przestrzenią , do której bezpośrednio prowadzą wyeksponowane jednobiegowe schody.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY