REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak mogłaby wyglądać Mediateka w Grodzisku Maz. To pomysł LWS Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 11 wrz 2015 10:25
Tak mogłaby wyglądać Mediateka w Grodzisku Maz. To pomysł LWS Architekci
Pomysł LWS Architekci na budynek Mediateki w Grodzisku Maz.
Tak mogłaby wyglądać Mediateka w Grodzisku Maz. To pomysł LWS Architekci
Tak mogłaby wyglądać Mediateka w Grodzisku Maz. To pomysł LWS Architekci
Tak mogłaby wyglądać Mediateka w Grodzisku Maz. To pomysł LWS Architekci
Tak mogłaby wyglądać Mediateka w Grodzisku Maz. To pomysł LWS Architekci
Tak mogłaby wyglądać Mediateka w Grodzisku Maz. To pomysł LWS Architekci

Konkurs na wykonanie koncepcji budynku Mediateki w Grodzisku Mazowieckim został już rozstrzygnięty. Pracownia LWS Architekci nie zdobyła I Nagrody w konkursie, ale zaproponowała ciekawą koncepcję.

REKLAMA

Podstawowym założeniem projektu było stworzenie współczesnego budynku, uwzględniającego kontekst miejsca, otwartego na otaczającą przyrodę parku, wkomponowanego w skalę lokalnej zabudowy.

Budynek składa się z czterech „bloków” funkcjonalnych połączonych otwartą strefą komunikacji, scalającą obiekt w spójną całość. Zgodnie z założeniami programowymi wyodrębniono osobne wejście dla części integracji społecznej i mediateki. Dodatkowo zaproponowano wejście/wyjście od strony bulwaru przy rzece Rokiciance. Wejścia te działają niezależnie w miarę potrzeb umożliwiając funkcjonowanie budynku jako jednej całości. Wewnętrzny dziedziniec poza funkcją doświetlającą wnętrza, jest również elementem wokół którego rozplanowano główną komunikację w budynku. Centralne umiejscowienie punktu informacji z szatnią zapewnia dobrą kontrolę wszystkich trzech wejść.

Rozbicie dużej bryły Mediateki na mniejsze obiekty nawiązuje  do zabudowy okolicznych domów jednorodzinnych i nie przytłacza parkowego charakteru bulwaru wzdłuż Rzeki Rokicianki. Jasny kolor elewacji odcina się i kontrastuje z bujną zielenią otaczających drzew, uwidaczniając całe założenie i naturalnie naprowadzając na przeszklone wejścia.  

Skład zespołu autorskiego: arch. Krzysztof Łaniewski-Wołk, arch. Łukasz Stępniak i arch. Konrad Żaglewski

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.