REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak odmieniono Amfiteatr pod Grojcem w Żywcu

  • Autor: slaskie.pl
  • 10 sie 2015 09:30
Tak odmieniono Amfiteatr pod Grojcem w Żywcu
Rozbudowa i remont Amfiteatru pod Grojcem, fot. slaskie.pl
Tak odmieniono Amfiteatr pod Grojcem w Żywcu
Tak odmieniono Amfiteatr pod Grojcem w Żywcu
Tak odmieniono Amfiteatr pod Grojcem w Żywcu
Tak odmieniono Amfiteatr pod Grojcem w Żywcu
Tak odmieniono Amfiteatr pod Grojcem w Żywcu

Żywiec zyskał nowoczesny obiekt widowiskowy. Za projekt odpowiadają architekci: Maciej Wiewióra, Magdalena Żuławska, Marian Kręzel i Szymon Duda.

REKLAMA

Rozbudowa i remont sceny głównej, widowni wraz z zapleczem socjalno-technicznym Amfiteatru pod Grojcem (etap II) walczy w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego 2015.

Celem realizacji projektu była poprawa warunków infrastrukturalnych do organizowania imprez o charakterze kulturalnym, rekreacyjnym i turystycznym poprzez budowę wraz z rewitalizacją istniejącego, zdewastowanego obiektu Amfiteatru pod Grojcem w Żywcu.

Zaprojektowany i zrealizowany zespół obiektów składa się z dwukondygnacyjnego budynku biurowo-socjalnego, sceny z konstrukcją do montażu nagłośnienia i oświetlenia, widowni wraz z częścią higieniczno-sanitarną, magazynową i techniczną zlokalizowaną w przyziemiu widowni oraz zadaszenia membranowego wraz z systemem konstrukcji nośnej i odciągów.

W projektowanym budynku biurowo-socjalnym, na kondygnacji piętra zaprojektowano garderoby z niezależnymi węzłami sanitarnymi i natryskami. W kondygnacji parteru zaprojektowano pomieszczenie biurowe, salę konferencyjną, kuchenkę i zespół toalet. Po obu stronach sceny zaprojektowano pomieszczenia techniczne z niezależnymi wejściami na scenę i technicznymi wyjściami na zewnątrz. Scena na rzucie elipsy ma wymiary 20x12,5m, posiada dwa wejścia z płyty głównej oraz domknięta jest od strony budynku socjalnego systemem ścian w formie ekranów akustycznych. Nad sceną zaprojektowano konstrukcję stalową umożliwiającą montaż elementów nagłośnienia i oświetlenia sceny. Trybuny zaprojektowano dla 2200 widzów. Widownia podzielona jest na pięć sektorów w układzie promienistym. w środkowym sektorze wydzielono niezależną przestrzeń z przeznaczeniem jej na reżyserkę dla obsługi technicznej.

W przyziemiu trybun zaprojektowano ogólnodostępne toalety. Komunikację zapewniono korytarzem przelotowym z podwójnymi wyjściami od strony zachodniej i wschodniej. Zaprojektowano po dwa zespoły toalet damskich oraz męskich. W przedsionkach toalet przewidziano umywalki. Pozostałe pomieszczenia mieszczą toalety dla osób niepełnosprawnych, pomieszczenia dla matki z dzieckiem, umywalnie dla handlowców i osób obsługujących imprezy oraz pomieszczenia techniczne i magazynowe. Scena główna oraz widownia zadaszona została samonośnym, przekryciem membranowym, rozpiętym na systemie stalowych elementów konstrukcyjnych, opartych na żelbetowych fundamentach.

Zakres prac związanych z zagospodarowaniem terenu obejmował również przebudowę istniejących mediów. Zaprojektowany obiekt wyposażony został w oświetlenie i monitoring. Obiekt przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych.

W rezultacie powstał nowoczesny obiekt widowiskowy o kubaturze 9, 386,00 m3, powierzchni użytkowej 1,993,21 mkw. Zespół obiektów przystosowany jest do organizowania imprez artystycznych, okolicznościowych i koncertów w sposób zapewniających komfortowe korzystanie z obiektu bez względu na warunki pogodowe.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY