REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Taką propozycję na szkołę mieli LWS Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 22 sty 2015 13:05
Taką propozycję na szkołę mieli LWS Architekci
fot. lws architekci, szkoła siechnice
Taką propozycję na szkołę mieli LWS Architekci
Taką propozycję na szkołę mieli LWS Architekci
Taką propozycję na szkołę mieli LWS Architekci
Taką propozycję na szkołę mieli LWS Architekci
Taką propozycję na szkołę mieli LWS Architekci

W konkursie architektonicznym na koncepcję budowy nowej szkoły podstawowej w Siechnicach II miejsce zdobyła pracownia LWS Architekci. Architektom zależało na stworzeniu bezpiecznej i przyjaznej przestrzeni.

REKLAMA

Główną ideą projektu jest stworzenie miejsca bezpiecznego i przyjaznego uczniom przy jednoczesnym jak najbardziej funkcjonalnym zagospodarowaniu przeznaczonego pod zabudowę terenu. W budynku wyodrębniono trzy skrzydła wysunięte na południowy zachód, co umożliwiło odpowiednie nasłonecznienie sal lekcyjnych, a także energooszczędność i zminimalizowanie zapotrzebowania na energię użytkową.

Budynek zaprojektowano w standardzie budynku pasywnego. Bryła budynku jak i rozmieszczenie funkcji wynika z otwarcia budynku w kierunku południowym w celu jak najlepszego nasłonecznienia pomieszczeń dydaktycznych. W budynku od strony północno-wschodniej zlokalizowano głównie pomieszczenia techniczne, szatnie, administrację. Takie rozmieszczenie funkcji pozwala również na znaczne zmniejszenie powierzchni przeszklonych od strony północnej – zgodnie z zasadą minimalizowania strat energii w budynku pasywnym. Zróżnicowanie budynku od strony południowej i północnej, podkreślono dodatkowo odrębną, ale zarazem spójną, stylistyką. Elewacje północną i południową zaprojektowano w formie negatywu i pozytywu – jedną wykończoną ciemniejszą cegłą ze zmniejszoną powierzchnią przeszkleń, drugą jako jej odbicie – pomalowaną jasną farbą silikonową ze znacznie większymi przeszkleniami.

Zwrócono również dużą uwagę na to, aby zaprojektowany budynek wpisywał się stylistycznie w urbanistykę i architekturę miejscowości. Dwupiętrowy budynek nie przewyższa istniejącej zabudowy wielorodzinnej okolicy. Zastosowanie cegły na elewacji łączy stylistycznie nowe obiekty ze współczesną oraz historyczną architekturą Siechnic.

Za projekt szkoły odpowiedzialny jest zespół w składzie:

Architektura:

mgr inż. arch. Krzysztof Łaniewski-Wołłk

mgr inż. arch. Łukasz Stępniak

mgr inż. arch. Konrad Żaglewski

Współpraca:

kosztorys: mgr inż. Aleksandra Kłosowska

instalacje sanitarne: mgr inż. Kinga Sołomko

ochrona środowiska: mgr Aleksandra Stępniak

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY