REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Taki pomysł na halę sportową miała Grupa 5 Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 05 lis 2015 15:10
Taki pomysł na halę sportową miała Grupa 5 Architekci
fot. Grupa 5 Architekci
Taki pomysł na halę sportową miała Grupa 5 Architekci
Taki pomysł na halę sportową miała Grupa 5 Architekci
Taki pomysł na halę sportową miała Grupa 5 Architekci
Taki pomysł na halę sportową miała Grupa 5 Architekci
Taki pomysł na halę sportową miała Grupa 5 Architekci

Projektanci z pracowni Grupa 5 Architekci nie zwyciężyli w konkursie na projekt koncepcyjny hali sportowo-widowiskowej dla Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Tym razem zajęli drugie miejsce, ale zaproponowali bardzo ciekawy obiekt.

REKLAMA

Gmach hali sportowo-widowiskowej wyznacza pomiędzy budynkami i w połączeniu z Aleją Smorawińskiego centralny publiczny plac miasteczka akademickiego. Nowy obiekt otoczony przestrzeniami publicznymi o różnej randze z wszystkich istotnych stron odsłania przed odbiorcami swoje wnętrze.  Dzięki temu jednoznacznie zaakcentowano w miejskiej przestrzeni jego podstawowe sportowe przeznaczenie. Budynek jest łatwo dostępny – zarówno od Alei Smorawińskiego, jak z centralnego studenckiego placu a także od strony parkingu dla samochodów. Najważniejsze ogólnodostępne funkcje -  takie jak hala widowiskowo-sportowa, ścianka wspinaczkowa, przestrzeń wystawowa i sala audiowizualna, Klub Studencki Medyk i związana z nim gastronomia czy zewnętrzny amfiteatr zlokalizowane są obok siebie i łatwo ze sobą skomunikowane. Ich transparentność i wzajemne wzrokowe powiązania poprzez plac i reprezentacyjny hall budynku gwarantują łatwą orientację w przestrzeni.

Budynek i zagospodarowanie terenu wokół niego widziane zarówno z poziomu parteru, jak z wyższych pięter akademików tworzą atrakcyjną zróżnicowaną  tektonikę. Architektura budynku podkreśla przenikanie się jego wnętrza z zewnętrzem. Podstawowe tworzywo architektoniczne stanowi ekonomiczna w realizacji siatka cięto – ciągniona rozpięta na stalowej podkonstrukcji. Nadaje lekkości znaczącej kubaturze budynku. Przesłania elewacje ale i odrywa się od obiektu. Wyznacza obrys centralnego placu oraz przenika się z koronami istniejących drzew. Zaciera granice projektowanego gmachu i tworzy rodzaj trójwymiarowej instalacji, która ma twórczo inspirować studentów do różnych działań. Sugeruje czasowe twórcze ingerencje w otaczającą przestrzeń i tym samym stanowi nawiązanie do idei Formy Otwartej Oskara Hansena.

Powiązanie budynku z miastem i projektowane przestrzenie publiczne

Budynek zaprojektowano w północno-wschodnim narożniku terenu w taki sposób, aby pomiędzy nim a sąsiednim zlokalizowanym od zachodu domem akademickim powstał prostokątny plac stanowiący centralną przestrzeń publiczną projektowanego zespołu. Plac pełni również funkcję  ciągu komunikacji pieszej, który łączy położoną od północy Aleję Smorawińskiego z miasteczkiem akademickim. Dodatkowymi funkcjami ogniskującymi życie studenckie na placu są: bar Klubu Studenckiego Medyk oraz amfiteatr. Wschodnią granicę placu stanowi transparentny hall projektowanego budynku, poprzez który widać wnętrze hali sportowo-widowiskowej, ściankę wspinaczkową oraz poprzez pustkę w stropie przedpole sali wystawowej i sali audiowizualnej zlokalizowanych w podziemnej kondygnacji budynku. Plac wypełniony jest istniejącymi drzewami rosnącymi przed domem akademickim.

Przestrzeniami publicznymi wokół projektowanego budynku, o mniejszej randze niż centralny plac, są szerokie ciągi piesze – zarówno wzdłuż Alei Smorawińskiego, jak i od południowej i wschodniej strony projektowanego obiektu. Stanowią bufor pomiędzy obiektem a ciągami komunikacji kołowej i  zaprojektowanym parkingiem.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY