REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Teatr Muzyczny Roma w nowej odsłonie

  • Autor: UM Warszawa
  • 19 lut 2015 13:51
Teatr Muzyczny Roma w nowej odsłonie
Teatr Roma w nowej odsłonie, fot. R. Motyl / UM Warszawa

Warszawski Teatr Roma zakończył remont. Wnętrza w nowej aranżacji będzie można zobaczyć już 21 lutego br. podczas premiery musicalu opartego na przebojach grupy ABBA.

REKLAMA

Przebudowę elewacji oraz szatni wykonała dla Teatru Roma firma: El – Bud Stanisława Beredy na podstawie projektu Karpla Konsulting. Nową aranżację wnętrza teatru w zakresie głównej sali, barów, strefy wejściowej, foyer oraz toalet wraz z dostosowaniem do wymogów przepisów ppoż. oraz do potrzeb osób niepełnosprawnych wykonała firma: Polskie Pracownie Konserwatorskie Zabytków oddział w Warszawie na podstawie projektu Grzegory & Partnerzy Architekci.

Jak informuje warszawskim magistrat, na podstawie decyzji Państwowej Straży Pożarnej teatr otrzymał nakaz dostosowania obiektu do obowiązujących przepisów ppoż. W ramach modernizacji budynku w zakresie ppoż. wykonano m.in.: dźwiękowy system ostrzegawczy (DSO), nowy system alarmu pożarowego (SAP), wymianę drzwi na dymoszczelne i ognioodporne.

W celu wydzielenia pożarowego głównej sali widowni wyburzono ściany na balkonach I i II piętra i postawiono je od nowa. Zerwano starą konstrukcję widowni i wykonano nową, ognioodporną. W celu dostosowania przejść pomiędzy fotelami do obowiązujących przepisów, kosztem proscenium powiększono salę widowni o 4 dodatkowe rzędy foteli. Fotele zostały wykonane na indywidualne zamówienie teatru. Realizowano nową wentylację oraz klimatyzację sceny i widowni. Od podstaw wykonano kanał orkiestrowy.

W Sali zastosowano nowe panele akustyczne z zachowaniem dotychczasowej architektury wnętrza. Nad akustyką wnętrza sprawował pieczę zespół specjalistów. Nową stylistykę otrzymały również kasy teatru. Priorytetem dla teatru było również dostosowanie obiektu dla osób niepełnosprawnych.

W Teatrze Roma powiększono toalety. Remont zakładał zmianę aranżacji i wystroju wnętrz pomieszczeń utrzymanego w szaro-granatowej i czerwonej stylistyce. Główne wejście jest otwarte i przestronne. Nad głównym biegiem schodów teatru zastosowano elastyczny podwieszany sufit, który w zależności od potrzeb może zmieniać swoje oświetlenie. We wnętrzu starego foyer zastosowano wiele punków oświetleniowych na tle granatowego sufitu w celu uzyskania efektu „gwiaździstego nieba”. W obu rogach pomieszczenia zainstalowano nowe zabudowy barów – do sprzedaży gadżetów oraz napoi. W obrębie szatni pojawiły się nowe lustra oraz czerwone siedziska.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY