REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ten surowy budynek jest dobrym przykładem szkoły śląskiej

  • Autor: slaskie.pl
  • 17 wrz 2014 10:26
Ten surowy budynek jest dobrym przykładem szkoły śląskiej
Centrum Nowych Technologii Politechniki Śląskiej w Gliwicach, fot. slaskie.pl
Ten surowy budynek jest dobrym przykładem szkoły śląskiej
Ten surowy budynek jest dobrym przykładem szkoły śląskiej
Ten surowy budynek jest dobrym przykładem szkoły śląskiej
Ten surowy budynek jest dobrym przykładem szkoły śląskiej

Naukowo-Dydaktyczne Centrum Nowych Technologii to nowa jednostka gliwickiej politechniki. Budynek surową, technologiczną estetyką wnętrz zarówno odzwierciedla funkcję obiektu, jak i stanowi manifest puryzmu, szczerości materiałowej i konstruktywizmu cechującego „szkołę śląską”. Realizacja walczy w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego 2014.

REKLAMA

Gwałtowny rozwój nowych technologii zaowocował powstaniem w strukturze dydaktyczno-naukowej Politechniki Śląskiej szeregu Katedr, Zakładów i Instytutów podejmujących tą problematykę. Swoją działalność oparły one o dotychczasową bazę lokalową poszczególnych wydziałów. Rozproszenie jednostek i stara baza, nie przystosowana do standardu umożliwiającego działalność adekwatną do podejmowanej problematyki stały się genezą powstania w 2008 roku projektu nowej jednostki gliwickiej politechniki. Naukowo-Dydaktyczne Centrum Nowych Technologii jest nowoczesnym, inteligentnym obiektem mieszczącym pomieszczenia laboratoryjne, dydaktyczne i naukowe dla Instytutu Fizyki Technicznej, Międzywydziałowego Laboratorium Technik Membranowych i Ogniw Paliwowych, Mechatroniki, Technik Membranowych oraz Laboratorium Odpadów. Za projekt obiektu odpowiada dr inż. arch. Tomasz Jerzy Witeczek, dr inż. arch. Tomasz Wagner i firma Panta Rhei.

Nowy Gmach zaprojektowany został na zdegradowanym terenie likwidowanych obiektów zaplecza magazynowo-transportowego, równolegle do realizowanej obecnie Drogowej Trasy Średnicowej. Sąsiedztwo komunikacyjnego kręgosłupa aglomeracji Górnośląskiej- czyni z tego terenu znak rozpoznawczy uczelni, przechodzącej obecnie gruntowną modernizację.

Nowej inwestycji towarzyszyło uporządkowanie całego północnego kwartału Dzielnicy Akademickiej, która z racji przebudowy układu komunikacyjnego Gliwic stanie się w bliskiej przyszłości „fasadą Politechniki Śląskiej”. Do bieżącego roku zrealizowano część obszernego zaplecza parkingowego, pasażu i placów stanowiących fragment kompleksowej regulacji i udrożnienia systemu komunikacji pieszej i kołowej dzielnicy.

Bryła gmachu składa się z siedmiokondygnacyjnej części wysokiej, mieszczącej pomieszczenia dydaktyczno-naukowe. Od strony południowej znajduje się trójkondygnacyjny blok pomieszczeń laboratoryjnych, powiązany z częścią wysoką przewiązkami, które zajmują pomieszczenia dydaktyczne, audytoria i dyrekcja Centrum. Między nimi znajdują się przeszklone dziedzińce stanowiące miejsce wystaw i zieloną przestrzeń rekreacji dla użytkowników NDCNT. Żelbetowa, szkieletowa konstrukcja obiektu została wyeksponowana wewnątrz obiektu. Ściany działowe stanowią przeszklenia oraz czarna cegła betonowa. Ściany ogniowe i ściany audytoriów wykonane zostały z żelbetu, szalunek został zaprojektowany z użyciem płyt Peri łączonych z niecheblowanym drewnem sosnowym. Posadzki wykonano z żywic epoksydowych. Sufity stanowią surowe płyty kanałowe, metaliczne listwy panelowych i blacha perforowana. Monochromatyczną kolorystykę, opartą o szarości stali, aluminium, betonu i żywic przełamują barwy denotacyjne pięter. Stanowią one wyróżnik poszczególnych kondygnacji, ułatwiający orientację w obiekcie użytkownikom, szczególnie z niepełnosprawnością wzrokową.

Do 15 edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego zgłoszono 45 realizacje. Centrum Nowych Technologii Politechniki Śląskiej w Gliwicach jest jedną z realizacji zgłoszonych do konkursu. Laureatów konkursu wyłonionych przez jury poznamy w październiku br.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY