Unikalna bryła Wydziału Filologicznego UŁ od AGG Architekci Grupa Grabowski



Propertydesign.pl - 15-10-2014 12:50


Celem autorów projektu Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego było stworzenie obiektu, który nie tylko pomieści cały wydział spełniając współczesne standardy szkolnictwa wyższego, ale także zintegruje wszystkie jego kierunki, katedry i instytuty, a „nowy” wydział filologiczny stanie się znaną marką, której nierozerwalnym symbolem będzie jego nowy budynek. Autorami projektu są architekci z biura AGG Architekci Grupa Grabowski.

Projekt Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego opracowało biuro AGG – Architekci Grupa Grabowski pod kierunkiem autora projektu Jacka Grabowskiego i przy współpracy autorskiej Matyldy Grabowskiej.

- Specyfika Wydziału Filologii, jaką jest jego niezwykle rozbudowana i rozdrobniona struktura organizacyjna, spotkanie się w jednym miejscu wielu kierunków, instytutów, katedr, odzwierciedlających mnogość  języków i specjalności, a także bogactwo różnych kultur - zostały odzwierciedlone w kompozycji nowego obiektu - mówi architekt Jacek Grabowski, założyciel pracowni AGG Architekci Grupa Grabowski. - Były one genezą pomysłu, aby formę budynku oprzeć na zasadzie harmonijnego przenikania się kilku prostopadłościennych brył różnej wielkości - dodaje.

Jak przystało na Wydział Filologiczny wejście zdobią sentencje i cytaty w różnych językach, wykute antykwą na kamiennej elewacji. 

Charakterystyczne są olbrzymie elewacje skrzydeł bocznych z białymi, nieregularnie rozmieszczonymi pionowymi profilami na tle  ciemnych, przeszklonych płaszczyzn. Oplatają one skrzydła budynku: elewacje „ożywają” rytmem pionowych linii wraz ze zmieniającą się perspektywą poruszającego się obserwatora, a także grą cieni wraz ze zmieniającym się położeniem słońca - czytamy w opisie projektu.

Przezroczysty, pełen światła hall centralny (atrium), łączy i zespala wszystkie części budynku. Multikulturowość Wydziału Filologii została podkreślona także rozwiązaniami kolorystycznymi wnętrza. Sześć kondygnacji, a każda konsekwentnie utrzymana w innym kolorze tęczy to - oprócz zamierzonego efektu różnorodności - bardzo przejrzysty kod informacji wizualnej dla całego budynku.  Tłem dla wyrazistych akcentów kolorystycznych jest biel ścian i sufitów oraz popielata szarość podłóg i „ulotność” szklanych balustrad. Jasność wnętrza podkreśliła biel wyposażenia - indywidualnie zaprojektowane meble, np. ławki, lady recepcyjne, szatniowe.

Sześciokondygnacyjny budynek o powierzchni 21 tys. mkw. dla ok. 5 tys. studentów zlokalizowany jest na terenie kampusu uniwersyteckiego, w bezpośrednim sąsiedztwie studenckiego osiedla Lumumby w Łodzi.

Co znajduje się w nowym budynku Wydziału Filologicznego?

• powierzchnia budynku netto: 21 tys. mkw. 
• liczba studentów 5 tys.
• 4 aule ( 470 miejsc, 135 miejsc oraz dwie aule po 121 miejsc)
• Biblioteka z komputerową bazą danych,
• Sala Rady Wydziału dla 165 osób,
• 115 sali wykładowych i seminaryjnych,
• 190 pokoi naukowców, wykładowców i administracji,
• pracownie komputerowe i multimedialne,
• sala kinowa,
• studio nagrań,
• część gastronomiczna: dwie sale konsumpcyjne na 100 osób i 20 osób, kawiarnia, bufet.