REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium

  • Autor: propertydesign.pl
  • 24 mar 2014 11:32
Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium
Pływalnia w Opolu, fot. pracownia Studium
Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium
Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium
Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium
Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium
Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium
Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium
Unikalny projekt pływalni autorstwa pracowni Studium

Projekt pływalni "Wodna Natura" w Opolu należał do wyjątkowych. Jego autorzy postawili sobie za cel stworzenie miejsca zarówno przyjaznego, jak i niezwykłego pod względem formy. Wyreżyserowane widoki podkreślone światłem, surowe wykończenie jak dawnych koszarów wojennych - to tylko niektóre z zastosowanych rozwiązań składających się na unikalny charakter obiektu.

REKLAMA

- Architekturę obiektu ukształtowaliśmy przy pomocy prostych, lecz wyraźnych decyzji projektowych. Z uwagi na lokalizację chcieliśmy odróżnić opolski basen od innych pływalni, cechujących się skomplikowanym zestawem brył z licznymi ozdobnikami - mówią Rafał Maliński i Malwina Łazęcka, autorzy projektu pływalni i właściciele pracowni Studium.


Obiekt od strony kampusu uczelni ma proste ściany, podporządkowane regularnej urbanistyce dawnych koszarów wojskowych. Klarowny układ podkreśla ich surowe wykończenie – czarny, szorstki tynk. Frontowa elewacja, razem z istniejącymi budynkami tworzy prostokątny plac wejściowy. Elewacja południowo – zachodnia faluje wzdłuż cieku wodnego okalającego teren politechniki i komponuje się ciepłą okładziną cegły klinkierowej z otwartymi terenami zielonymi.


- Aranżując wnętrze staraliśmy się wyreżyserować widoki, które kolejno dotrą do użytkownika. Na wprost wejścia, w głównym holu, zaprojektowaliśmy przeszkloną ścianę odsłaniającą halę pływalni i główny basen. Widok podkreślony jest światłem wpadającym przez świetlik dachowy oraz ciemnym kolorem ścian i sufitów holu wejściowego. Z ciemnej, zróżnicowanej kolorystycznie przestrzeni przechodzimy do białych szatni, a następnie wychodzimy do wielobarwnej części rekreacyjnej pływalni, gdzie przez liczne okrągłe okna widzimy ogród - opowiadają architekci.


Sportowy basen wyposażony został w ruchomy pomost umożliwiający treningi na długości olimpijskiej (50m), na „krótkim” basenie (25m), oraz m.in. do gry w piłkę wodną, kajak polo. Na rozbudowaną część rekreacyjną składają się takie atrakcje jak: rwąca rzeka, masaże, jacuzzi. Basen solankowy, sauny suche i parowe miały zapewnić atrakcyjne miejsce do wypoczynku.


Architekci zaprojektowali również nowe miejsce dla studentów. Na piętrze znajduje się lokal gastronomiczny. Przed wejściem zaprojektowano rozległy plac - nową atrakcję przestrzeni kampusu. Ustawione w okręgu ławki już przed otwarciem basenu wykorzystywano do prowadzenia zajęć.


- Przy realizacji napotkaliśmy kilka wyzwań wśród których chyba najważniejszym była gładka, czarna elewacja. Ze względu na ciemny kolor i duży stopień pochłaniania światła należało zastosować specjalne masy zbrojące, nanoszone na elewacje po wstępnym wymieszaniu z czarnym barwnikiem. Aby osiągnąć głębię koloru nakładano kolejne warstwy, lekko je zacierając, aby nie zatracić wklęsło- wypukłej faktury. Tynk nakładała jedna osoba ponieważ ruch ręką, siła i fantazja nie są do podrobienia natomiast efekt musiał powtarzać się na całej długości ściany. Dzięki prawdziwemu zaangażowaniu wykonawcy osiągnęliśmy niepowtarzalne wzory i fakturę - podkreślają.

Projekt został zrealizowany przez warszawską pracownię Studium w latach 2011-2013.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY