REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio

  • Autor: Anna Liszka, Propertydesign.pl
  • 22 lip 2015 10:15
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
Learning Hub, credit Hufton and Crow
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio
W Singapurze powstała niezwykła szkoła. To projekt Heatherwick Studio

Niezwykła i na wskroś współczesna szkoła pod względem architektury i designu pojawiła się na mapie Singapuru. Nanyang Technological University zyskał wyjątkowy budynek zaprojektowany przez Heatherwick Studio.

REKLAMA

Learning Hub - nowy budynek wielofunkcyjny zaprojektowany przez Heatherwick Studio przeznaczony jest dla 33 tys. studentów. Zamiast tradycyjnej formy obiektu, typowej dla uczelni wyższej, architekci zaproponowali unikalną konstrukcję.

Rewolucja cyfrowa sprawiła, że nauka może odbywać się wszędzie. Dlatego też singapurski uniwersytet oczekiwał od architektów nowej, kreatywnej przestrzeni dostosowanej do współczesnych realiów.

Najważniejszą funkcją tego nowego budynku miały być miejsca, w którym studenci i profesorowie z różnych kierunków mogą wspólnie spotkać się, wzajemnie wymieniać wiedzą i inspirować.

Dlatego w nowym budynku uniwersytetu przeplata się przestrzeń służąca stricte do edukacji z tą wspólną dedykowaną do przypadkowych interakcji. Projektantom zależało na stworzeniu dynamicznego środowiska.

Budynek ma formę dwunastu okrągłych wież, które zwężają się u podstaw. Każda z nich bogata jest w przestrzeń publiczną w formie atrium. Projektanci postawili na beton jako główny materiał budowlany.

Sale wykładowe są elastyczne, tak aby profesorowie mogli je dowolnie konfigurować w celu zaangażowania uczniów i lepszej między nimi współpracy.

Nowy budynek singapurskiego uniwersytetu pełen jest zakamarków, balkonów i zielonych ogrodów. Każda przestrzeń ma służyć do nieformalnego uczenia się i współpracy.

Wyzwaniem dla projektantów były rygorystyczne przepisy budowlane Singapuru i osiągnięcie najwyższych standardów zrównoważonego rozwoju. W projekcie zastosowano przyjazne dla środowiska materiały i innowacyjne rozwiązania, tak aby duch współczesnej nauki odcisnął trwały ślad w samym uniwersyteckim budynku.

Thomas Heatherwick, architekt i założyciel Heatherwick Studio, wspomniał, że czuł się zaszczycony mając okazję pracować z władzami uczelni, których myślenie wybiegało daleko w przyszłość. To dzięki nim miał możliwość zrealizować tak niezwykły projekt.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY