REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Wnętrze Filharmonii w Szczecinie przypomina futurystyczne origami

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 12 maj 2015 11:41
Wnętrze Filharmonii w Szczecinie przypomina futurystyczne origami
Filharmonia w Szczecinie, fot. Technistone
Wnętrze Filharmonii w Szczecinie przypomina futurystyczne origami
Wnętrze Filharmonii w Szczecinie przypomina futurystyczne origami
Wnętrze Filharmonii w Szczecinie przypomina futurystyczne origami

Nowy gmach Filharmonii Szczecińskiej łączy nowatorskie podejście do formy z wymogami funkcjonalności.

REKLAMA

Pięciokondygnacyjny gmach Filharmonii Szczecińskiej im. Mieczysława Karłowicza autorstwa Alberta Veigi oraz Fabrizia Barozii z barcelońskiego studia Barozzi/Veiga to ponad 12 tys. mkw. doskonale zagospodarowanej przestrzeni, w której ascetyczność wystroju powierzchni użytkowych, takich jak imponujące foyer, elegancka kawiarnia, obszerne hole czy garderoby, kontrastują z bogatą oprawą sal koncertowych, mogących pomieścić w sumie ponad 1100 osób. Jednym z atutów zwycięskiej realizacji poza niezwykłą formą architektury budynku są najwyższej klasy materiały wykorzystane do jego wykończenia.

Przepych słońca lub tajemnica księżyca

Niezwykle imponujące są zarówno fasada budynku, jak i jego wnętrze. Interesującym dla gości Filharmonii okaże się kontrast pomiędzy surowym i ascetycznym charakterem elewacji i wewnętrznych przestrzeni użytkowych a wykończeniem sal koncertowych. Ogromne wrażenie robi okazały, utrzymany w barwach czystej bieli i wysoki na kilkanaście metrów monochromatyczny hol główny, który pełni również funkcję wystawienniczą. Na uwagę zasługuje geometryczna posadzka, stworzona ze specjalnie wypalanych na Majorce kafli. Komfortowi gości służy wygodne foyer wraz z kawiarnią utrzymaną w minimalistycznym tonie. W jej punkcie centralnym znajduje się przykuwająca uwagę geometryczna bryła okazałego baru, będąca swoistą dekoracją tej ascetycznej przestrzeni. Został on wykonany przy użyciu najwyższej jakości konglomeratu kwarcowego Crystal Polar White Technistone, wyróżniającego się delikatnie białą barwą oraz ledwie widocznymi drobinkami kwarcu. Materiał Technistone, stanowiący połączenie naturalnych surowców spajanych za pomocą technologii firmy Breton, idealnie wpisał się w założenia projektowe budynku, preferujące wykorzystanie we wnętrzu najwyższej klasy naturalnych materiałów, tworzących czyste powierzchnie i pozwalające eksponować samych gości – tak, by to oni byli tu najważniejszymi aktorami. Kolejnym przykładem zastosowania unikatowych surowców są sale koncertowe. W większej z nich – sali symfonicznej, zwanej także Słoneczną, wykorzystano wyjątkowe rozwiązania sceniczne, gwarantujące najwyższe standardy akustyczne. Jej wnętrze ręcznie pokrywane złotymi płatkami, tzw. szlagmetalem, przypomina złote futurystyczne origami. Natomiast sala kameralna, zwana także Księżycową, utrzymana jest w tonacjach czerni, dzięki czemu zachwyca swoją intymną, nieco tajemniczą aurą, gwarantując nie tylko niezapomniane przeżycia muzyczne, ale także wizualne.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY