REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Wpisać się w zastaną przestrzeń

  • Autor: propertydesign.pl
  • 18 mar 2014 13:21
Wpisać się w zastaną przestrzeń
Wizualizacja Centrum Dialogu Przełomy, fot. KWK Promes
Wpisać się w zastaną przestrzeń
Wpisać się w zastaną przestrzeń
Wpisać się w zastaną przestrzeń
Wpisać się w zastaną przestrzeń
Wpisać się w zastaną przestrzeń
Wpisać się w zastaną przestrzeń

Centrum Dialogu Przełomy będzie nowym oddziałem Muzeum Narodowego w Szczecinie. Koncepcję obiektu zaprojektowali architekci z pracowni KWK Promes Roberta Koniecznego. Od 2012 roku trwa jego budowa.

REKLAMA

Projekt śląskich architektów został wybrany na podstawie konkursu przeprowadzonego przez Muzeum Narodowe. Centrum Dialogu Przełomy stanie na placu Solidarności w Szczecinie.

Plac Solidarności był przed wojną reprezentacyjnym kwartałem o zwartej zabudowie. Na skutek wojennych wyburzeń, kwartał pomiędzy sąsiadującymi otwarciami, wtopił się w nie do końca zdefiniowaną pustkę o nieregularnym obrysie.

- Dwie sprzeczne tradycje: kwartału i placu, były punktem wyjścia dla projektu - urbanistycznej hybrydy, która domyka przestrzeń jak kwartał, zachowując jednocześnie walory otwartej przestrzeni publicznej - tłumaczą architekci z KWK Promes.

Pomysł na budynek Muzeum Narodowego 'Przełomy' zrodził się równolegle z koncepcją przestrzennego ukształtowania placu. Ukrycie większości kubatury pod ziemią było naturalną konsekwencją decyzji o zachowaniu otwartego charakteru placu. Układ ukształtowany przez naziemną część kubatury budynku został dopełniony wyniesieniem, stanowiącym domknięcie wnętrza urbanistycznego i tworzącym amfiteatralną przestrzeń placu osłoniętego od ruchliwej ulicy - dodają architekci z KWK Promes.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY