REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 sie 2015 09:05
WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej
Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej
WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej
WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej
WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej
WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej
WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej
WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej
WXCA zakończyło prace projektowe przy Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej

Dwa lata po zakończeniu prac WXCA nad projektem Europejskiego Centrum Edukacji Geologicznej gotowy  jest obiekt, który spełnia założenia, jakie przyświecały architektom przy tworzeniu jego koncepcji. Otwarcie zaplanowano na wrzesień 2015 r.

REKLAMA

- To jeden z najnowocześniejszych obiektów edukacyjnych w Polsce, który powstał na zlecenie Uniwersytetu Warszawskiego  I z radością przyznaję, że obiekt w pełni odpowiada naszym oczekiwaniom - mówi dr Piotr Ziółkowski z Instytutu Geologii Podstawowej Uniwersytetu Warszawskiego.

W dawnym kamieniołomie w Chęcinach powstało Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej według projektu WXCA, wyłonionego w drodze konkursu.

Wyjątkowość obiektu została doceniona przez kapitułę International Property Awards. Autorzy projektu pod koniec września polecą do Londynu, by odebrać prestiżową nagrodę.

Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach, to oddział Uniwersytetu Warszawskiego w Województwie Świętokrzyskim. W pięciu budynkach, połączonych ze sobą parterowymi korytarzami znalazły się między innymi: w części głównej – aula i stołówka, w części laboratoryjno-dydaktycznej – pracownie i sale wykładowe, w kolejnych obiektach – miejsca noclegowe o różnym standardzie, z których korzystać będą studenci, kadra naukowa oraz goście. Na szczególną uwagę zasługuje sala konferencyjna, której ściany są wkomponowane w ukształtowanie terenu nieczynnego kamieniołomu – niecodzienny widok odkrytych skał może podziwiać jednorazowo ponad 240 osób.

Założenia zrównoważonego rozwoju stały się podstawą przy projektowaniu budynków centrum geologicznego. Głównym źródłem ciepła i chłodu dla budynków są pompy ciepła z wymiennikiem gruntowym. Dolne źródło składa się z 91 odwiertów do 120m głębokości. Dodatkowo wspomaganie ogrzewania wody odbywa się z instalacji solarnej w postaci umieszczonych na dachach kolektorów słonecznych.

Jednym z wyzwań projektowych było wtopienie obiektu w wyjątkową przestrzeń wyeksploatowanego kamieniołomu. Zostało to osiągnięte z użyciem lokalnych materiałów taki jak wapień wydobyty przy budowie obiektów jak i lokalnej roślinności kserotermicznej na dachach i w otoczeniu obiektu. Dodatkową trudnością była ścisła kontrola budżetu wynikająca z określonego budżetu inwestycji.

Architekci WXCA wyznaczyli sobie cele trudne do osiągnięcia – połączenie regionalnych, społecznych i środowiskowych uwarunkowań z zachowaniem konkurencyjności oferty udało się dzięki wieloletniemu doświadczeniu zespołu, a jednocześnie ogromnej otwartości i gotowości przecierania szlaków w projektowaniu.

WXCA jest pracownią architektoniczną działającą na rynku od 2007 r. W dorobku pracowni są obiekty takie jak muzea, szpitale, dworce czy strzelnice wymagające specjalistycznej wiedzy projektowej i procedur oraz obiekty mieszkalne i komercyjne. Jako laureat międzynarodowego konkursu architektonicznego pracownia realizuje projekt nowej siedziby Muzeum Wojska Polskiego na terenie Cytadeli Warszawskiej i okolic. Zrealizowany obiekt Muzeum Miejsca Pamięci w Palmirach był nominowany do nagrody przyznawanej przez Komisję Europejską, Parlament Europejski oraz Fundację Miesa van der Rohe. Zakończono prace nad projektem modernizacji zabytkowego budynku dawnej elektrowni w Białymstoku na potrzeby Galerii Arsenał.  Kilkudziesięcioosobowy zespół architektów prowadzi Szczepan Wroński oraz Marta Sękulska-Wrońska.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.