REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zachować neorenesansową estetykę

  • Autor: propertydesign.pl
  • 11 kwi 2014 14:10
Zachować neorenesansową estetykę
fot. Sąd Okręgowy w Szczecinie

Za rok zakończy się rozbudowa budynku Sądu Okręgowego w Szczecinie. Obiekt zyska bardziej nowoczesne oblicze, przy jednoczesnym zachowaniu neorenesansowej estetyki. Autorem projektu jest szczecińska pracownia MD Polska.

REKLAMA

Dzięki inwestycji całkowita powierzchnia obiektu zwiększy się o ponad 600 mkw. Aktualnie na placu budowy trwają prace związane z montażem instalacji ppoż. Na terenie głównego dziedzińca budynku powstał już zarys przyszłego Biura Obsługi Klienta w postaci stalowej konstrukcji wraz z konstrukcją zadaszenia dziedzińca. Wkrótce w tym miejscu powstanie czytelnia, pomieszczenia Krajowego Rejestru Karnego, biura podawcze, zaplecze socjalne dla pracowników oraz kasy.

- Po 10 miesiącach od podpisania umowy za nami są już wszystkie roboty ziemne. W ramach tego zadania wykonaliśmy przede wszystkim prace związane z nawiezieniem gruntu, jego wyrównaniem oraz roboty związane z przygotowaniem sieci (m.in. wodociągowo – kanalizacyjnej oraz elektrycznej) – mówi Marcin Bargłowski, kierownik budowy, Skanska.

Obecnie Skanska wykonuje montaż instalacji ppoż. na klatkach schodowych, a w ciągu najbliższych tygodni rozpocznie montaż centralnego świetlika dachowego oraz drewnianej stolarki okiennej i drzwiowej.

Kolejny etap projektu zakłada prace wykończeniowe, wykonanie posadzek z okładziny kamiennej, montaż ścianek szklanych oraz dostawę wyposażenia meblowego. Po przebudowie obiekt zostanie zaopatrzony w system przeciwpożarowy, system monitoringu i dozorowania, system antywłamaniowy oraz antynapadowy. Dodatkowo, na części poddasza, w pomieszczeniach zajmowanych przez funkcjonariuszy policji zostanie wydzielona osobna strefa pożarowa.

Dzięki inwestycji nie tylko zwiększy się powierzchnia budynku. Rozbudowany obiekt zyska bardziej nowoczesne oblicze, przy jednoczesnym zachowaniu neorenesansowej estetyki. Elewacja budynku swoim stylem nawiązywać będzie do XIX - wiecznego nurtu architektury. Jego zewnętrzna część zostanie wykończona cegłą klinkierową wielobarwną w kolorze czerwonym i piaskowym, natomiast elewacje dziedzińców wewnętrznych - cegłą klinkierową w kolorze piaskowym.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY