REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zainspirowani fińskim krajobrazem

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 15 gru 2014 10:32
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Koncepcja Muzeum Guggenheima w Helsinkach. fot. Toprojekt
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem
Zainspirowani fińskim krajobrazem

Jedną z propozycji nadesłanych na konkurs nowego Muzeum Guggenheima w Helsinkach jest koncepcja autorstwa pracowni Toprojekt z Rybnika.

REKLAMA

- Fiński krajobraz, w którym woda i ląd pozostają w swoistej równowadze stanowiąc dla siebie wzajemnie tło i formę zasadniczą był inspiracją dla A. Alto i wielu innych twórców. Podobnie jest w prezentowanym projekcie - wspominają architekci z pracowni Toprojekt, którzy zgłosili projekt na na Muzeum Guggenheima w Helsinkach.

Wyjątkowa przestrzeń wystawiennicza wspomagana jest przez przestrzeń w pełni publiczną umożliwiającą realizacje różnych form aktywności w trudnym fińskim klimacie. Budynek jest kompozycją funkcjonalnych wysp przykrytych dachem pełniącym rolę publicznego ogrodu. Ogród jest otoczony przeźroczystym „skinem”  i przesłonięty przeświecającą strukturą. Granica między przestrzenią publiczną, a przestrzenią muzeum zostaje zatarta przez liczne otwory w powierzchni ogrodu. Pofałdowana i przejrzysta skóra budynku zaciera granicę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem. Ogród może być wykorzystany jako strefa ekspozycji na wolnym powietrzu oraz miejsce spotkań. Artyści mogą tu pracować w obecności publiczności, a mieszkańcy podczas spaceru czy uprawiania joggingu mimowolnie pozostawać będą w kontakcie ze sztuką.

W projekcie wytworzono trzy strefy komfortu cieplnego: 1. sala wystawowa oraz pozostałe wyspy funkcjonalne – miejsca o najwyższym komforcie, 2. hol główny z strefą komunikacji, 3. dach-ogród chroniący funkcje muzealne oraz ponownie wykorzystujący powstałą energię cieplną. Poprzez te zabiegi warunki klimatyczne zostają znacząco złagodzone w stosunku do warunków panujących na zewnątrz. Ponadto dodatkowe oświetlenie przedłuży sezon wegetacyjny roślin i stworzy iluzję światła słonecznego tak bardzo pożądanego w tej strefie klimatycznej.

- Połączenie rozwiązań energetycznych i funkcjonalnych z inspirowaną lokalnym krajobrazem formą ma być próbą stworzenia nowej typologii obiektu architektonicznego - mówią architekci.

Zespół projektowy: Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Anna Wawrzyniak, Wanda Walasik, studenci: Maja Materzok, Jakub Kłosok.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY