REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zielone centrum kultury, zupełnie jak z bajki, projektu MVRDV

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 sie 2015 11:23
Zielone centrum kultury, zupełnie jak z bajki, projektu MVRDV
Centrum Kultury Zaanstad, fot. MVRDV
Zielone centrum kultury, zupełnie jak z bajki, projektu MVRDV
Zielone centrum kultury, zupełnie jak z bajki, projektu MVRDV
Zielone centrum kultury, zupełnie jak z bajki, projektu MVRDV
Zielone centrum kultury, zupełnie jak z bajki, projektu MVRDV
Zielone centrum kultury, zupełnie jak z bajki, projektu MVRDV

Pracownia MVRDV wygrała konkurs na nowe Centrum Kultury w mieście Zaanstad, w Holandii. Projekt nawiązuje do typowych, zielonych domów w regionie Zaan.

REKLAMA

Nowy budynek Centrum Kultury będzie sąsiadował z głównym dworcem kolejowym miasta, z ratuszem i słynnym Inntel Hotel, zaprojektowanym jako stos charakterystycznych holenderskich domów.

Centrum Kultury Zaandstad jest częścią Sjoerd Soeters - miejskiego planu, który został zaprojektowany tak, aby dodać bardziej lokalnego charakteru centrum miasta.

Powierzchnia centrum wynieść ma 7,5 tys. mkw. Centrum Kultury pomieści pięć lokalnych instytucji kulturalnych. Wejścia do wnętrz Centrum będą miały charakterystyczny kształt - domu typowego dla tego regionu.

Jacob van Rijs, współzałożyciel i główny architekt MVRDV, wyjaśnia zaproponowane rozwiązanie: - Zaczęliśmy od kompaktowej wielkości, a następnie odwołaliśmy się do typowej architektury domów Zaan - wewnątrz i na zewnątrz. Całość tworzy miejski salon. Elewacje nawiązują do zielonych, drewnianych domów, tak typowych dla regionu Zaan. Charakterystyczny kształt domu Zaan powraca jako kształt głównego atrium budynku, został wycięty wewnątrz w większej skali.

Instytucje, które zadomowią się wewnątrz nowego Centrum to dom filmu, biblioteka, centrum sztuk plastycznych, centrum muzyki pop, szkoła muzyczna, centrum projektowania i siedziba lokalnej stacji radiowej. Sala muzyki pop na parterze oferuje miejsca dla 500 osób i jest elastyczna w swojej konstrukcji - w razie potrzeb można ją powiększyć, aby organizować np. koncerty.

Zaan Salon, czyli główne miejsce w projekcie, to tętniące życiem miejsce spotkań publicznych, które rozpoczynają się na placu. Salon oferuje dostęp do wszystkich poziomów w nowym budynku.

Nowe Centrum Kultury usytuowane będzie na podniesionym placu dla pieszych, pod którym mieścić się będzie parking dla rowerów i podziemna droga. 

Projekt zakłada użycie zrównoważonych technologii, aby osiągnąć najwyższą efektywność energetyczną. Ambicją gminy jest, aby budynek stał się modelem najlepszych praktyk w konserwacji, kosztach życia, zarządzania finansami i bezpieczeństwa społecznego. Architekci wzięli także pod uwagę akustykę, która ważna jest w projekcie sali muzycznej.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY