REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 08 paź 2014 10:16
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Jak powstawał amfiteatr w Parku Miejskim, fot. z archiwum UM Bytom
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć
Zobacz jak powstawał amfiteatr w Bytomiu - dużo zdjęć

Muszlę koncertową w parku miejskim im. Kachla w Bytomiu czekała prawdziwa rewolucja. Zmieniła się dzięki pracowni plus8.pl. Zobacz fotorelację.

REKLAMA

Nowy amfiteatr w Bytomiu powstał na miejscu starej muszli koncertowej, która była w złym stanie technicznym i została zburzona.

- W naszej ocenie próba „ratowania” zastanych elementów budynku mogłaby okazać się zbyt kosztowna i niekoniecznie przyniosłaby pożądany efekt końcowy - wyjaśnia Łukasz Pluta, architekt z pracowni plus8.pl. Projektanci optowali za wyburzeniem istniejącego budynku i postawieniem nowego, spełniającego aktualne przepisy prawa i warunki techniczne.

Wykonawcą prac jest Przedsiębiorstwo Budowlane Lemter z Bytomia. Sama budowa nowej muszli stanowi jeden z elementów rewaloryzacji zabytkowego Parku Miejskiego.

Architekci podkreślają, że tworząc nowy projekt starali się nawiązać do poprzedniej konstrukcji. W ich ocenie autor dość trafnie odpowiedział na postawione przed nim zadanie i dzięki uzyskanemu efektowi „lewitacji” nawet tak duży obiekt wpisywał się w założenia parku. - Mowa tu o prostej listwie lekkiej konstrukcji zadaszenia, formalnie sprawiającej wrażenie ciężkiego masywnego bloku swobodnie lewitującego nad pawilonikami zaplecza i sceną - mówi Pluta. Główną decyzją, jaką architekci podjęli była próba odtworzenia wspomnianego efektu przy wykorzystaniu współcześnie dostępnych materiałów czy technologii.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY