REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny

  • Autor: PKP
  • 25 kwi 2014 10:26
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny
Zobacz jak zmieniał się Dworzec Wrocław Główny

Dworzec Wrocław Główny przeszedł generalny remont w latach 2010-2012, ale zdjęcia ukazujące metamorfozę dworca robią wrażenie. Projekt architektoniczny Dworca Wrocław Główny przygotowała warszawska pracownia Grupa 5.

REKLAMA

Dworzec Wrocław Główny oddano do użytku 1 czerwca 2012 roku. Pierwszych dużych zmian doczekał się zaniedbany plac dworcowy, gdzie kiedyś były krzywe chodniki i parkingi dla taksówek, stanęła oaza zieleni. Postawiono ławki, restauracje zewnętrzne oraz fontannę. Wyznaczono również trasy spacerowe, ścieżki rowerowe, oraz miejsce postojowe dla taksówek dworcowych. 

Wyraźnie odnowiono hall główny. Posadzka całego hallu została wymieniona jako pierwsza. Każdy zabytkowy element wyczyszczono, a elementy, które uległy większym zniszczeniom poddano renowacji (między innymi stalowe konstrukcje oraz bardzo już stare i przeciekające szyby). W większości nieużywane wyższe piętra przebudowano pod przestrzeń gastronomiczną i handlową. Powstała dzięki temu przestrzeń publiczna, która już nie odsrasza, a zachęca do spacerów i przebywania - dworzec zyskał bardziej ludzki wymiar.

Budżet projektu wynosił 162,3 mln zł netto, w tym środki UE to 113,63 mln zł. W styczniu 2011 r. podczas prac remontowych odkryto tunel z początków XX wieku, którego nie było na żadnych planach. Od strony ulicy Suchej, powstał pawilon południowy, czyli tzw. dworzec nocny. Na jego dachu zamontowano kolektory słoneczne, które służą do ogrzewania wody w budynku. Cały budynek ma trzy kondygnacje. 

Plany inspirowane były Dworcem Głównym w Berlinie. Remont wykonała firma Budimex, a projekt architektoniczny zmian powstał na deskach pracowni Grupa 5.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY